Billigaste elbilen att privatleasa (november 2024)

Att privatleasa sin bil blir alltmer populärt och eftersom elbilen är i ropet är det många som undrar vilken den billigaste elbilen att privatleasa är. Vi har tagit en titt på ett antal erbjudan som finns just nu och kommit fram till ett svar.

Glöm inte heller att vi har en privatleasingkalkylator här, som hjälper dig räkna ut totalkostnaden för privatleasing.

Artikeln är senast uppdaterad 2024-05-12 och uppgifter kan ha förändrats sedan dess. Artikeln uppdateras ungefär var 3e månad.

Vad kostar en elbil att leasa?

När man börjar fundera på privatleasing gäller det att sätta en budget som man kan tänka sig att betala, det går snabbt att komma upp i stora summor. Slutpriset blir ofta mer än vad återförsäljarna skyltar om.

Elbilar kostar runt 4000kr/mån och uppåt, där den dyraste kostar omkring 18000kr/månad (Porsche Taycan). Det finns ingen direkt standard inom privatleasing så det gäller att man ser över varje pris för sig och ser vad som ingår. T.ex. så brukar antalet mil som medföljer skilja, vinterdäck och försäkring ingår sällan och skatten ingår aldrig, även om den bara är 360kr/år för elbilar.

Billigaste elbilen I Sverige att privatleasa

När bonusen försvann så chockhöjdes privatleasing på dom flesta bilar till orimliga nivåer. Det var inte ovanligt att privatleasing började på 7-8000kr/mån för en mindre elbil. Men idag har marknaden stabiliserat sig och det är nu möjligt att hitta bra deals på elbilar för privatleasing. Många märken erbjuder också kortare privatleasing t.ex. 12-13 månader vilket kan göra det enkelt för dig som är nyfiken på en elbil och vill testa under en kortare period för att se om det är något för dig.

En av de bästa tiderna att köpa bil på är i slutet av året när biltillverkarna vill få ut så mycket bilar som möjligt. Det kan handla om tusenlappar som man sparar genom att beställa en bil på hösten istället för på våren.

Volvo EX30 går att få för under 4000 kr/mån

Från 3 990 kr/mån – Volvo, MG, Smart, Mini, Volkswagen

Priset som tillverkarna vill komma under just nu är 4000kr, det blir snabbt märkbart. Börjar man kolla runt på marknaden så inser man snabbt att antalet bilar för 3 990kr/mån är en hel del och valet av bil beror mycket på personlig preferens. Men alla är såklart inte lika, vissa är längre, andra erbjuder ett större batteri och en längre räckvidd. Nedan hittar du en lista på bilar vars privatleasing börjar på 3 990 kr.

  • Volvo EX30 SMEX – 4,23m lång, 64 kWh batteri med räckvidd på 475 km enligt WLTP
  • Smart #1 Pure – 4,27 m lång, 47 kWh batteri med räckvidd på 310 km enligt WLTP
  • MG5 LR Luxury – 4,68 m lång, 57 kWh batteri med räckvidd på 380 km enligt WLTP
  • Mini Cooper E Essential – 3,71 m lång, 36,6 kWh batteri med räckvidd på 300 km enligt WLTP
  • Volkswagen ID.3 Pure – 4,26 m lång, 52 kWh batteri med räckvidd på 388 km enligt WLTP

Som synes handlar det mycket om småbilar och inte familjebilar, med undantag av MG5 som faktiskt är fullutrustad och är en mindre kombi. Räckvidden är inte den bästa men kan man ladda billigt så kommer man ha möjlighet till en bra milkostnad för familjebilen. Mini Cooper är dyr men mer premiumbil och riktigt rolig att köra.

För samtliga ovan så handlar det om 1000 mil/år i 36 månader inkl service. Det som tillkommer är alltså försäkring och vinterdäck vilket man bör jämföra själv på eget håll också då privatleasingpriset för detta oftast är mycket dyrare.

MG5 är en mindre kombi som erbjuder mycket utrustning som standard

Zeekr X – Från 4 090 kr/mån

Zeekr X är en populär bil att privatleasa och man förstår varför när man sätter sig i den. Bilen är 4,4 m lång och erbjuder i princip full utrustning från grunden. Zeekr är ett nytt märke som funnits i Sverige i endast ett år men ägaren till Zeekr är Geely, företaget som också äger Volvo och Polestar. Det gör att fler vågar sig på en Zeekr och eftersom deras designcenter finns i Göteborg så finns också en Sverigekoppling. Just Zeek X delar mycket av sina komponenter med Volvo EX30 men är som sagt större och erbjuder mer utrymme, men är mycket mjukare i fjädringen än EX30. Long Range kommer 446 km enligt WLTP och har en motor på 200 kW (272 hk).

Jag har testat Zeekr X

Kanske den bästa dealen: Polestar 2 – Från 4 950 kr/mån

Polestar har även erbjudande på privatleasing just nu för Polestar 2. Det är en bil som börjar bli till åren men för 4 950 kr/mån så är det ingen dum bil, dessutom handlar det om modellår 2025 som fått sig en fin uppdatering i räckvidd. En styrka som Polestar erbjuder är att 1 500 mil/år ingår och priset är fast vilket betyder att även om räntan skulle stiga så ändras inte din månadskostnad.

Priset gäller på lagerbilar som det finns en hel del utav i olika färger och utrustningskonfigurationer. För 4 950kr får du dock en Long Range Single Motor med Pilot, Plus och Climate-paketet just nu vilket kan vara en av de bästa privatleasingdealen du kan få just nu, väldigt mycket bil för pengarna.

Polestar 2 börjar på 4 950 kr/mån

Hett tips för familjen: Hyundai Ioniq 5 – Från 5 395 kr/mån

Just nu så reas Hyundai Ioniq 5 modellår 2024 ut då en ny version kommer under 2025. Den nya modellen har ett batteri på 84 kWh och därmed något längre räckvidd men MY24 har 77 kWh och en räckvidd på 507 km enligt WLTP och är därför fortfarande en bra familjebil. Dessutom har Hyundai Ioniq 5 supersnabb laddning som laddar 10-80% på under 20 minuter.

Bilen är stor på 4,63m men har en hjulbas på 3m vilket ger enormt med utrymme på insidan, både i baksäte och i bagage. En populär familjebil som erbjuder gott utrymme och snabb laddning till ett bra pris just nu helt enkelt.

Hyundai Ioniq 5

Se upp för räntehöjningar

Under 2022 och 2023 har styrräntan höjts av Riksbanken. Det betyder att alla lån blir dyrare och får högre räntor vilket också påverkar privatleasing. När du tar privatleasing köper nämligen finansbolaget bilen av återförsäljaren genom ett lån och när det lånet ökar i ränta så behöver finansbolaget betala mer. Den kostnaden lägger dom ut på dig som kund vilket betyder att om styrräntan höjs så kommer din månadskostnad för privatleasing också att höjas. Var därför noga med att kolla om det är rörlig ränta eller fast ränta innan du skriver på och läs avtalet noga!

Finansbolag talar sällan om vilken ränta dom har på lånet, det är deras affärshemlighet eftersom de tar mellanskillnaden mellan kostnaden på lånet och din månadsavgift som vinst.

Under slutet av 2024 har räntan börjat gå ned igen men senaste i början av november så meddelande riksbankschefen Erik Thedeén att ökningar kan ske beroende vad som händer i världen och i ekonomin.

Vad ingår i privatleasing?

När du privatleasar en bil så är det vissa saker som ingår, andra inte. Kollar man inte noga vad som ingår så kan det snabbt bli dyrare än vad man tänkt sig. Det som alltid ingår är ett visst antal mil, ofta 1000 eller 1500mil, samt årlig service.

Milantalet brukar kunna gå att höja om man önskar. Åker man mer mil än vad som står i kontraktet finns det en avgift för övermil. Avgiften kan variera mellan 5-20kr så var noga med att ta reda på vilket pris som gäller. Ibland kan det också vara fördelaktigt att ta 100 extramil istället för att höja milantalet.

Försäkring ingår allt som oftast inte numera. Många tillverkare har dock egna försäkringsbolag där dom kan erbjuda en något billigare försäkring som man kan lägga till i månadsavgiften, så att den blir inbakad. Men det kan också vara fördelaktigt att se vad andra försäkringsbolag erbjuder, du måste inte välja tillverkarens egen försäkring.

Vinterdäck, eller vinterhjul som är mer korrekt, ingår i princip aldrig i leasingen men finns ofta att lägga till. På mindre bilar kan priset ligga på 2-300kr/mån för vinterhjul medan andra tar 5-600kr/mån. Kommer man upp i dessa priser så blir det snabbt dyrt och det kan vara mer fördelaktigt att köpa vinterhjulen kontant på sidan om eller via en tredje part.

Skatt ingår aldrig eftersom det är Transportstyrelsen som sköter det och dom vill ha betalt av brukaren, vilket är du. Väljer man elbil behöver man dock inte vara orolig då skatten alltid är på 360kr/år för en elbil.

Klimatbonusen är inget som du som brukare av bilen får utan den tillfaller finansbolaget som äger bilen. Det är tack vare klimatbonusen som många elbilar kan vara så billiga att privatleasa, där finansbolaget redan räknat av klimatbonusen i sina siffror.   

Tips för att hitta bästa priserna för privatleasing

Det är inte alltid mest prisvärt att gå in på tillverkarens eller den lokala återförsäljarens hemsida för att hitta det bästa leasingpriset. Ibland har återförsäljare kampanjer på privatleasing och annonserar detta på sidor som Wayke eller Blocket. Det kan därför vara fördelaktigt att leta på dessa sidor efter det lägsta priset där man får mest för pengarna.

Både hos Blocket och Wayke så kan man välja att enbart se privatleasingerbjudanden. Många handlare samarbetar också och kan leverera på flera platser i Sverige. Många av dom kan även ta din bil i inbyte i samma veva så att du enkelt blir av med den.

Välj ”Endast privatleasing” på Blocket
Välj ”Privatleasing på Wayke

Ta över privatleasing från annan privatperson

Ett annat tips för att hitta en privatleasing som är bra är genom att ta över en redan pågående privatleasing, så kallad överlåtelse. Det finns massor med personer som valt att privatleasa en bil men som sen ångrat sig eller behöver bli av med bilen efter att räntan stigit och kostnaderna har ökat. Då kan det vara fördelaktigt att ta över eftersom man oftast får med vinterdäck på köpet, 1-3 månader betalda av säljaren eller andra förmåner.

Många privatleasingar som är igång än påbörjades också innan bonusen försvann vilket gör att de ligger lägre än helt nya privatleasingerbjudanden. Det finns en hemsida dedikerad för överlåtelser mellan privatpersoner som heter LeaseMatching.com som du kan använda för att hitta tillgängliga bilar. Även Blocket är ett populärt ställe.

Men ett varningens finger, var noga med att återförsäljaren som hanterar överlåtelsen går igenom bilen tillsammans med dig och säljaren innan du tar över kontraktet. Eftersom du som kund får stå för skador på bilen som är utöver det normala vid återlämnande vill du inte vara med om att tidigare ägare gjort stora skador som du sen behöver betala. Ifall sådana finns, se till att ta reda på vad det kommer kosta och kräv sen ersättning från säljaren innan kontraktet tas över.

Få koll på totalkostnaden med privatleasing

Eftersom det finns så många rörliga delar i privatleasing så kan det vara svårt att få en överblick över vad det kommer kosta i slutändan. Därför har vi satt ihop privatleasingkalkylatorn, en kalkylator som räknar ihop alla kostnader och ger dig totalkostnaden på vad det kommer att kosta efter 36 månader.

Du knappar enkelt in alla uppgifter om bilen du tittar på. Det går också att räkna med bränsle om man vill ha med det i kalkylen och det finns stöd för både elbil och fossibil, så man kan jämföra vad som är mest fördelaktigt.

Du hittar privatleasingkalkylatorn här.