Ett vanligt argument mot elbil här i Sverige är att vi har kalla vintrar som elbilar inte klarar av. Ligger det någon sanning i att en elbil inte klarar kyla? Vi kollar en norsk undersökning samt ger lite tips på hur man maximerar räckvidden under vinterhalvåret.
Hur vintern påverkar batterier i elbilar
När det kommer till just kyla så är det bara att konstatera att räckvidden blir sämre. Under vinterhalvåret så ökar förbrukningen i alla bila och eftersom elbilen har sämre räckvidd än en fossibil, så blir det extra märkbart just för dessa bilar.
Det som framförallt gör det är dom lägre temperaturerna. Ett batteri presterar inte lika bra om det är kallt vs om det är varmt. Det gör att det går åt mer energi för att föra bilen framåt och bilen använder även energi för att värma upp batterierna till en bättre temperatur.
Dessutom så har vi i Sverige vinterdäck på bilarna under vinterhalvåret. Ett vinterdäck ökar rullmotståndet på en bil, även om det är friktionsdäck. Då krävs det ytterligare energi för att motverka det motståndet. Kall kyla har även högre luftmotstånd.
Utöver det så finns det ofta en förare som inte vill sitta och frysa, utan ställer in temperaturen så att det blir varm och skönt i kupén. Även detta kräver mer energi.
Det är alltså ett flertal saker som gör att elbilens förbrukning ökar kraftigt under vintern, men hur mycket förlorar man?
Varför du inte ska vara orolig
Under vintern 2020 så gjorde Norges Automobil-förbund ett test med dom 20 mest sålda elbilarna just då. Testet gick ut på att se hur räckvidden var på bilarna under vintertid och jämföra med bilarnas WLTP-siffror. DU kan läsa hela deras test här.
Ser man på topp 10 så klarar dom flesta bilar fortfarande runt 30 mil eller mer. Det skiljer ungefär 10–15 mil jämfört med WLTP.
Övriga bilar klarade sig fortsatt bra där nästan alla bilar (utom e-golf) fortfarande kommer mer än 20 mil. Totalt i testet så minskade räckvidden med 18,5% i genomsnitt.
Vid laddning av dessa bilar så tog det i genomsnitt 27 minuter att ladda upp till 80%, detta efterman man åkt med bilarna och batterierna var varma och klarade av att ta emot en hög effekt från snabbladdare.
En annan vanlig myt som finns angående elbilar är att dom är svåra att starta när det är kallt ute. Det är inget annat än en myt och stämmer alltså inte. Du behöver inte vara orolig att bilen inte ska starta bara för att det är minusgrader ute.
Nedan finns en kort video på ca 4 minuter där en kanadensare värmer upp sin elbil via appen i minus 34. På 5 minuter har bilen gått från -24 grader invändigt till +20. Han kör sen iväg utan några problem.
6 Tips för bättre körning i kyla
- Förvärm bilen
- Om bilen förvärmer batterierna innan snabbladdning, ställ in snabbladdaren som destination på navigationen
- Koppla in laddaren när du är hemma så kan du förvärma bilen med husets ström
Här kommer 6 tips som hjälper dig maximera räckvidden under vinterhalvåret.
1. Förvärm bilen
Det absolut bästa du kan göra är att förvärma bilen innan du ska åka. Då är batterierna och kupén i rätt temperatur från början. Har du laddkabeln i så kan bilen ta ström från huset och inte bara batterierna vilket ytterligare hjälper räckvidden.
2. Se till att däcktrycket är som det ska
Att ha fel däcktryck gör att rullmotståndet blir extra mycket, vilket märks på räckvidden. Se till att följa tillverkarens siffror och ha rätt däcktryck i däcken när du kör. Du kan enkelt fixa rätt däcktryck på en mack gratis.
3. Föredra parkeringsgarage istället för utomhusparkering
Om du har möjlighet att välja mellan att parkera inomhus eller i ett parkeringsgarage, så är det att föredra framför en vanlig utomhusparkering. Luften är varmare och det finns ingen risk för tjocka snötäcken på bilen.
4. Ställ in navigering till en snabbladdare
Många elbilar förvärmer batteriet till en optimal temperatur för laddning om man ställer in en snabbladdare som destination på navigationen. Om din bil gör det så kan det vara smart att navigera till en snabbladdare så att laddningen går snabbt när du väl är där.
5. Värm dig med ratt- och sätesvärme istället för kupéfläkten
Både ratt- och sätesvärme kräver mindre energi från bilen att värma upp än att dra igång kupéfläkten och köra den på max. Därför kan det vara fördelaktigt att hålla sig varm med hjälp av dessa och ha en något lägre temperatur i kupén istället.
6. Använd eco-läget
Dom flesta bilar har ett eco-läge idag som man kan använda för att maximera räckvidden. Detta gäller även på vintern och det är ofta smart att ha en något lägre kraft eftersom det kan vara halt och mycket snö på vägarna. Så glöm inte bort eco-mode.