Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Ägande

Det är något speciellt att äga en elbil. När man gasar till och istället för att höra ett muller (nåja) framför sig så hör man istället suset som kommer när bilen ökar hastigt i fart.

Det publika laddnätet har blivit allt bättre och fortsätter växa. Satsningarna ökar och man läser ständigt om hur olika företag storsatsar på nya snabbladdare i vårt avlånga land. Efter historier om laddköer så är det högst välkomnande. Under 2022 så dubblerades antalet snabbladdare och vi kan förvänta oss minst det under 2023.

Fördelar

En elbil under 2023 kostar gärna upp emot en halv miljon eller mer. Det är helt enkelt inte billigt att köpa en elbil som privatperson idag. Däremot så är en elbil mycket billigare i drift än en bil som går på diesel eller bensin och kostnaderna för en elbil jämnar ut sig med tiden.

Därför gäller det, om man har funderat på en elbil, att se över en längre period. Räknar man med att behålla bilen i minst 5 år så bör man räkna på kostnaden under 5 år. Det är inte alltid lätt att tänla på det sättet och det är inte kul att betala en jättesumma i början, men efter det kan det bara bli bättre.

Det finns dessutom många bra erbjudanden för privatleasing idag för just elbilar som kan vara värda att kolla på. Ingen vet hur mycket en elbil kommer vara värt om 3-4 år och privatleasing är ett skönt sätt att slippa bry sig om just restvärdet. 

Varför elbil?

Den stora frågan för många är kanske helt enkelt: Varför ska man ha en elbil? Det finns såklart många anledningar till det och det behöver inte alls vara i miljösyfte, även om det såklart är en trevlig bonus.

Har man en gång kört en elbil vet man att det inte är som någon annan typ av bil. En elbil är roligare att köra än många andra bilar. Jag kommer ihåg första gången jag körde elbil, en Kia eNiro, och hur roligt jag tyckte det var. Polestar och Tesla gjorde det inte tråkigare.

Men rent krasst, miljöfrågan hamnar där, och det är ingenting man ska undvika. Vi måste få ner utsläppen i världen och elbilen är ett bra sätt att göra det på. Visst är inte den helt felfri heller men den är bättre än fossilbilen och utvecklingen går snabbt framåt.