Ekonomi

Vid vilket bilköp som helst så är ens ekonomi viktig och det gäller kanske än mer första gången man ska köpa en elbil, eftersom den är dyr i inköp men billig i drift, det går alltså inte bara att se på inköpspriset och bestämma sig utefter det.

En elbil i det långa loppet

En elbil under 2023 kostar gäna upp emot en halv miljon eller mer. Det är helt enkelt inte billigt att köpa en elbil som privatperson idag. Däremot så är en elbil mycket billigare i drift än en bil som går på diesel eller bensin och kostnaderna för en elbil jämnar ut sig med tiden.

Därför gäller det, om man har funderat på en elbil, att se över en längre period. Räknar man med att behålla bilen i minst 5 år så bör man räkna på kostnaden under 5 år. Det är inte alltid lätt att tänka på det sättet och det är inte kul att betala en jättesumma i början, men efter det kan det bara bli bättre.

Hur bor du?

En viktig del av ekonomin när det kommer till elbilen är ditt boende och om du har möjlighet att ladda din elbil hemma. Bor du i hus så är chansen stor att du kan sätta in en laddbox och på så sätt ladda din elbil.

Bor du i lägenhet så gäller det att din förening eller hyresvärd är villig att betala för att sätta upp laddstolpar på din parkering. Det finns bidrag för föreningar att få men tyvärr så känner många i lägenhet att dom möter mostånd från sin förening eller hyresvärd när frågan kommer på tal.

Har man inte tillgång till att ladda hemma så behöver man se över publika laddstolpar i området. En publik laddstolpe är i princip alltid dyrare än att ladda hemma och man får då vara redo att varje ”tank” blir dyrare. En viktig del att ta med i beräkningen.

Miljöbonusen i Sverige

Sverige hade tidigare en miljöbonus som gjorde att man fick tillbaka upp till 70 000 kr om man köpte en elbil. Den 7/11 2022 meddelande regeringen att man tar bort miljöbonusen den 8/11, alltså dagen efter. Om man beställer en elbil efter den 8/11 2022 så blir man helt utan. Just den dagen var det kaos hos handlarna och många rusade för att beställa en ny elbil. Men efter det har det lugnat ner sig.

Idag finns ingen miljöbonus i Sverige så man kan inte räkna med att få något stöd. Man kan heller inte få miljöbonus för en begagnad elbil.

Vad kostar det att köra elbil?

Att köra elbil är billigt. Du har säkert hört det förut av elbilsentusiaster och säljare. Men hur billigt är det? I artikeln går vi igenom kostnaden för en av Sveriges mest populära elbilar, Kia e-Niro och ser vad totalkostnaden samt milkostnaden blir. Gör en ärlig kalkyl med samtliga kostnader När

Läs vidare »

Hur fungerar klimatbonusen? Uppdaterad med nya reglerna

Klimatbonusen i Sverige är till för att skynda på omställningen till grön energi. Det är ett system som regeringen valt att kalla för bonus-malus. Här går vi igenom bonus-delen av detta upplägg och går även igenom de senaste regeländringarna som regeringen gjort eller föreslagit. För att få klimatbonusen i Sverige

Läs vidare »
Rulla till toppen