Ladda elbilen

Att ladda sin elbil är inte lika enkelt som att fylla på tanken med diesel eller bensin. Just laddtider är akilleshälen för elbilar och något som gärna kommer upp för diskussion när det kommer till elbilar.

Men det blir bättre för varje månad som går. Under kategorin ’Ladda elbilen’ så hittar du artiklar som handlar just om laddning och hur det fungerar.

Vilken typ?

Det vore ju tråkigt om det var enkelt så för att komplicera till det finns det ett flertal ladduttag som en elbil kan ha. Nya elbilar som säljs idag har börjat följa en standard men det var inte alltför länge sen det såg annorlunda ut.

Den vanligaste kontakten idag är Typ 2-kontakten, som också är en standard inom EU. Det är denna kontakt som man oftast har i sin laddbox hemma om det inte är en snabbladdare.

Snabbladdarkontakten kallas för CCS2 och har två extra hål nedanför det ”vanliga” uttaget. Även detta är en EU-standard och dom flesta elbilar klarar både CCS2 och Typ 2. Tesla har en egen typ av kontakt som används av några äldre modeller av Model S och Model X.

Kan alla elbilar snabbladdas?

Att ladda sin elbil gör man oftast hemma, det är dom flesta elbilsägare överens om. Men om man är på bilsemester vill man inte vänta 4-6h på att tanka sin elbil och därför finns snabbladdare. Men är det något som alla elbilar kan använda sig av och varför laddar inte

Läs vidare »

Kan alla elbilar ladda på Tesla superchargers?

Den stora frågan som många ställer innan man köper en elbil är hur tillgängliga laddplatser i Sverige är. Något man snabbt märker när man börjar titta är att Tesla har byggt ett flertal så kallade Superchargers i Sverige och Europa. Kan fler bilmärken använda dessa tro? Endast en Tesla kan

Läs vidare »
Rulla till toppen