Följ Elbilsmagasinet på sociala medier

Testad: MG ZS EV MY22

2022-04-05

MG ZS EV generation 2 är här. Den första dök upp som gubben i lådan med ett oslagbart pris och sålde snabbt slut. Nya modellen för år 2022 har fått lite nya uppdateringar och ett något högre pris. Klarar bilen av att försvara prishöjningen och hur fungerar egentligen den som en familjebil? Här är min recension av MG ZS EV MY22.

Ärlighet varar längst! Testbilen är en pressbil som jag fått låna i en vecka från MG. Jag har haft kontakt med presskontakt på MG samt säljare i hallen men alla åsikter och tankar är självklart mina egna.

Det här är MG ZS EV MY22

MG ZS EV finns bara med ett motoralternativ men kommer däremot i två olika utrustningsutföranden. Bilen bygger på samma plattform som MY21 men man har gjort en stor satsning på batteriet och utökat det till ett massivt 72,6 kWh istället för förra årets modell på endast 44,5 kWh.

Detta har gjort att räckvidden har, enligt WLTP utökats från 263 km till 440 km och därmed har bilen gått från att vara en pendlarbil till att faktiskt kunna fungera som en familjebil som man åker på semester med. Man har också satt in ny mjukvara i bilen som ska göra systemet lite mer responsiv och årets modell kommer även med en mobilapp.

YouTube player

*Observera: Inbäddat material från externa källor omfattas inte av Elbilsmagasinets utgivningsbevis

Bilen har en motor på 115 kW, ca 156 hk, och är framhjulsdriven. Den går inte att få i AWD-utförande, något som inte spelar jättemycket roll i den här prisklassen gissar jag på. Den klarar av snabbladdning i upp till 94 kW och hemmaladdning i upp till 11 kW.

Men priset har också gått upp. Från förra årets grand slam på endast 1990kr/mån så börjar nu MG ZS EV MY22 på 2 850kr/mån. Det är fortfarande en av dom billigaste elbilarna som du kan få tag på i Sverige, förutom kanske lillebror MG5, en kombi som börjar på 2 690kr/mån.

För 2 890kr/mån får man Comfort-utrustningen som är den något billigare varianten och saknar en hel del funktioner. För 3 160kr/mån kan man uppgradera till Luxury och då få saker som 360-kamera, panoramatak (som är öppningsbart) och trevligare stolar.

Man kan såklart även köpa bilen kontant och Comfort kostar då 399 990 kr medan Luxury ligger på 429 990kr.

Exteriören

Tittar man på utsidan av bilen så tycker jag personligen att den ser rätt tråkig och generisk ut. Det är ingenting som händer och den smälter in jättebra i vardagstrafiken, speciellt den silver som jag har på lån från MG.

Det som skiljer från förra årets modell är fronten, där man gjort en mer slät front som ska tydligt visa att det här är en elbil och den behöver ingen grill. Det ser bättre ut än förra årets modell. Här sitter också laddluckan, fast på sidan om MG-loggan denna gång.

Det är kanske ingen jättehit att ha luckan i fronten och en dag när det snöar mycket är det stor risk att fronten snöar igen och man får gräva sig fram till laddluckan. Men det är enkelt att parkera vid en laddare. Så länge laddaren sitter framför parkeringen och inte på sidan.

Även lyktorna som sitter i fronten på bilen är väldigt snygga och skapar en lite mer aggressiv look av bilen framifrån. Det finns även öppningar under regplåten så att luft kan tas in när batterierna behöver kylas ner.

Bilen står på 17” friktionsdäck och det hade kanske inte gjort något om dom var 18”, det ser lite löjligt ut med dessa på bilen. Men samtidigt är större däck och fälg en stor kostnad och något man nog gärna undviker i en budgetbil så det får gå denna gång.

Interiören

Inne i bilen märker man av dess pris. Längs med instrumentbrädan går ett mönster som liknar kolfiber men det är inte kolfiber. Istället är det ett mjukt material som känns fyllt med bomull. Sömmarna är röda för att göra det hela lite mer intressant.

Uppepå instrumentbrädan är ett stort stycke plats. På bild ser det ut som riktigt billig hårdplast men det är inte det utan det är mjukare. Det frångår dock inte den billiga känslan, som återfinns i hela interiören. Ventilationsfläktarna ser märkligt placerade ut med sin pianolackade plats ovanpå, dom sticker ut som en flygplansmotor.

Dörrarna är även dom klädda i hårdplast. Ratten är dock mjukare med ett material som är läderliknande men som är av plast. Den är skön att hålla i och i den här prisklassen så ska man nog inte vara alltför kräsen. Knapparna som sitter på ratten är okej, dom känns lite mjuka och mushiga liksom.

Taket är vanligt tygtak och i testbilen sitter även ett stort panormaglastak som går att öppna och stänga efter behov. Det går att öppna endast lite på glänt eller nästan helt. Det finns även ett solskydd som tar 14 (!!) sekunder att stänga helt. Att det finns panoramatak gör att hela bilen känns ljusare och trevligare än vad den annars hade varit. Framförallt gör det mycket i baksätet.

Praktikalitet

MG ZS EV MY22 har ingen frunk under huven utan där finns endast elektronik. Det går att montera en dragkrok på bilen men den får endast dra 500 kg i sådant fall, vilket inte blir så mycket.

Bagaget är större än vad det ser ut. Vid en första anblick är det inte så djupt och känslan av att det inte är så stort dyker upp. Men kollar man på pappret så rymmer det 448 liter, vilket är 29 liter mer än min XC40 Recharge. Men även om siffran på pappret är högre är jag tveksam.

Positivt är dock att det går att ha golvet i två olika höjder. Man kan antingen ha det längst ner och då få mindre plats under för laddkabel och liknande. Man får också en stor lastläpp man måste ta sig över när man lyfter ur saker och fäller man sätet får man en stor kant där sätet är fällt. Alla dessa problem försvinner när man höjer upp golvet till nästa nivå. Det är fortfarande gott om plats att ställa matkassar och liknande så jag vet hur jag skulle ha det.

Apropå att fälla sätet så får man göra det manuellt. När det väl är gjort så får man tillgång till 1 166 liter med utrymme. Golvet blir inte helt slätt hela vägen utan sätena ger en viss lutning som kan försvåra lastningen av större saker.

 I baksätet får man plats även som vuxen. Jag är 180 cm lång och har ungefär 1,5 finger till godo för själva taket. Sen kommer panoramataket och öppnar upp än mer och då finns det väldigt gott om utrymme rent höjdmässigt.

Knämässigt så nuddar mina knän förarstolen, som är inställd så som jag vill ha den. Det är inte så att det är trångt utan knäna snuddar endast. Det är lite bra för stolarna är något djupare i mitten med kanter på sidorna och dessa kanter fångar upp knäna så att jag själv inte behöver hålla upp dom. Golvet är högt och det gör såklart att det blir dåligt med support för benen från soffan man sitter på.

Armstödet innehåller två kopphållare men tyvärr ingen skidlucka. Det finns spår av en kardantunnel, men bumpen i mitten är bara ett par centimeter hög och inte alls så stor som den vanligtvis är i en fossilbil. Det finns en USB-A och en USB-C för laddning.

Infotainmentsystemet

YouTube player

*Observera: Inbäddat material från externa källor omfattas inte av Elbilsmagasinets utgivningsbevis

Infotainmentsystemet är inte snabbt, men det är inte det värsta jag sett. Enligt säljaren jag pratade med när jag hämtade upp bilen så är systemet i nya MG ZS EV MY22 ett nytt system som är bättre än i den gamla modellen från 2021 och faktiskt även bättre än i lyxigare MG Marvel R.

Systemet har inbyggd navigation men den är inget vidare. Den hittar inte laddstolpar och räknar inte med laddning när man ska resa någonstans. Det finns dock Apple Carplay eller Android Auto via kabel, vilket gör att man kan få en bättre navigation från dessa system.

Även klimatanläggningen är inbyggd i skärmen och den är av enklare sort. Det finns endast på och av på stolsvärmen men en funktion som fler borde ta efter av är fläktinställningen. Jag kan sätta klimatanläggningen på auto men kan också sätta fläkten på låg, mellan eller hög som bestämmer hastigheten på fläkten. Sätter jag den på låg så kommer fläkten jobba på ett lägre varvtal och inte låta lika mycket. Att höja eller sänka temperaturen kommer ta längre tid, men det kan det ibland vara värt.

Man kan såklart också se batteristatus och schemalägga laddning, sätta en laddgräns och såna saker i skärmen. Lägger man i backen får man upp både en 360-kamera och backkamera på skärmen, något som jag saknar i min Volvo. Kamerorna är dock inte av höjdarkvalitét och man ska inte förvänta sig att se detaljer.

En liten kul grej är att när man blinkar så dyker kameran under backspegeln upp i skärmen. Där ser man framdäcket och framskärmen på bilen och jag antar att anledningen till funktionen ska vara så att man kan se att det inte är något i vägen precis utanför när man svänger.

Gemensamt för samtliga kameror är att det tar lite tid för dom att komma igång. Det tar gärna 2–3 sekunder efter att man lagt i backen innan man ser kamerorna och likaså med sidokameran när man satt på blinkers.

Dock lyckades jag uppleva att hela skärmen frös till en gång. Det gick inte att återställa den alls genom att stänga av bilen och starta om den. Det jag fick göra var att hålla in hem-knappen i 20 sekunder så att systemet startade om, då kom det tillbaka. Jag använde navigationen i Apple Carplay just då så det var inte så bra.

Att köra MG ZS EV MY22

I stadsmiljö är det inte mycket att anmärka på. Det är inte direkt något vägbuller i låga farter och groparna man kör i är mjuka, antagligen för den låga farten så bilen hinner reagera. Det som stör mig enormt är avsaknaden av enpedalsläge. Det finns viss inbromsningen men inte hela vägen ner till noll. Att inte ha den möjligheten är direkt minuspoäng i min bok.

YouTube player

*Observera: Inbäddat material från externa källor omfattas inte av Elbilsmagasinets utgivningsbevis

Det finns reserveringsmöjlighet som kan ställas i tre steg så att bilen bromsar in olika hårt men det går som sagt ner till 10-12 km sen frirullar bilen och jag behöver använda bromsen för att stanna helt.

Går vi över till landsväg så är det här bilen fungerar bäst. Behovet av enpedalsläge är mindre och det är fortfarande okej vägbuller. Man vrider upp musiken något på stereon (som för övrigt är rätt kass, men bättre än vad jag hade trott i den här prisklassen) så går det bra sen.

Farthållaren sköts via en spak bakom ratten som hos t.ex. Volkswagen och Audi, något jag inte är ett fan över. Jag upplever det som krångligt och man ser inte spaken och hur man ska göra för att justera hastighet eller avstånd till bilen framför. Att ha det rakt framför sig på ratten är enklare i mitt tycke.

Ligger man på motorväg så blir det väldigt bullrigt i bilen. Man får höja volymen rejält på stereon eller höja rösten om man ska prata med personen i passagerarsätet. Det blir också rätt stötigt och man hoppar upp och ner i stolen på våra ojämna vägar.

Linjeassistenten i bilen är ruskigt dålig. Den har ingen egen styrning utan ser endast till att hålla sig innanför linjerna, men den funktionen vill man nästan slå av, och jag har pratat med flera ägare som också gjort det. Den är dåligt kalibrerad och går igång för tidigt. När den korrigerar styrningen gör den det på ett väldigt aggressivt sätt så det känns som att bilen kastas runt på vägbanan.

Resultatet från räckviddstestet

YouTube player

*Observera: Inbäddat material från externa källor omfattas inte av Elbilsmagasinets utgivningsbevis

Precis som med alla andra bilar jag får tag i så har jag gjort ett räckviddstest med denna bil. Det blev ett helt okej resultat även om den inte nådde upp till sina 440 km. WLTP räknas dock med blandad körning vilket detta inte är. Vid tillfället för räckviddstestet var det soligt, torrt väglag och temperaturen var omkring 2 grader.

Efter att ha kört 191 km i 90km/h så hade jag gjort av med 55% av batteriet och det ger en förbrukning på 197 Wh/km. Eftersom det användbara batteriet är på 68,3 kWh så blir den teoretiska räckvidden på 347 km med 100% av batteriet.

När man ökar farten till 120 km/h så ökar förbrukningen rejält till 277 Wh/km och den teoretiska förbrukningen blir då 247 km om man använder 100% av batteriet. Värt att notera här är att vid 6% så började kraften att minska och jag kunde inte längre hålla samma hastighet. Det gjorde att jag var tvungen att avsluta testet lite i förtid och sträckan blev endast 185 km. Därför är heller inte den teoretiska siffran 0-100% helt sann heller.

Men det är ju sällan man använder 100% av batteriet och man bör inte heller göra det för batterihälsans skull. Här i tabellen nedan ser du istället den teoretiska räckvidden om man använder en mindre del av batteriet.

Summering

MG ZS EV MY22 är en mycket kompetent bil för pengarna, det är inget snack om saken. Batteriet har nu blivit så pass stort att man kan åka långa sträckor med den och faktiskt använda bilen som sin enda bil för familjen. Är man van vid att åka en äldre Volvo V70 och börjat se sig om efter något mer hållbart och ekonomiskt (med dieselpriserna som chockhöjts på senare tid) så är MG ZS EV verkligen en bil att hålla i tanken.

Visst har den sina nackdelar och visst känns den billig på många ställen. Men det är för att den är billig, det är inget premiumpris. För strax över 3000kr/mån får man 360-kamera, panoramatak och elstolar och du kan fortfarande sätta på takboxen och dra till fjällen.

Hade bilen kostat över 3500kr/mån så hade det funnits bättre alternativ men det gör det inte runt 3000kr-sträcket. Nya Kia Niro EV börjar på 3 650kr/mån men då får man inte utrustningen som MG erbjuder.

Christoffer Gullin

Sedan 2021 har Christoffer skrivit om, filmat om och pratat om elbilar och allt runt omkring. Intresset är enormt för elbilar i Sverige och ju fler som förstår konceptet, desto fler elbilar på vägen. Christoffer vill vara med i den omställningen och Elbilsmagasinet är hans sätt att göra det på. Självklart åker Christoffer elbil, en gul BMW i4 M50.

Lämna en kommentar