Testad: Peugeot e-208 (januari 2022)

Även om stora SUVar är det vi svenskar nu vill ha så är även småbilar populära. Det är en bra kombination där man åker liten bil i veckorna och sen tar SUVen på familjeresan. Jag har haft tillgång till en Peugeot e-208 ett par dagar och haft möjlighet att testa den under stränga vinterförhållanden. Hur står en elbil med litet batteri sig i -10 på vintern? Får man plats i baksätet? Är i-cockpit 3D något man behöver? Det, och såklart massa annat, ska vi ta reda på i det här testet.

Ärlighet varar längst! Den här bilen har jag hyrt för egna pengar på en mack för att kunna testa den, spela in videos och skriva den här recensionen. Jag har inte haft någon kontakt med Peugeot.

Det här är Peugeot e-208

Peugeot visade upp den nya 208 under 2019 och man presenterade i samband med det e-208, ett nytt motoralternativ till dom redan existerande diesel- och bensinmotorerna. Plattformen som bilen är byggd på heter CMP/eCMP, där den senare används för elbilarna. Förutom e-208 så används samma plattform även för Opel Corsa-e samt några andra småbilar inom Stellantis-gruppen.

Peugeot har ett batteri på 50 kW där 45 kW är användbart för att driva bilen med, det ska enligt WLTP ge en räckvidd på upp till 340 km. När batteriet är slut så kan man använda sig av CCS-uttaget som sitter på förarsidan för att ladda i upp till 100 kW eller 11 kW med typ 2-laddare.

Motoreffekten är på 101 KW, eller 136 hk. Men det beror också på vilken inställning man har i bilen. Det finns nämligen tre olika körlägen där varje körläge ger olika mycket kraft. Eco-läget är snällast mot batteriet men man har bara 82 kusar till sitt förfogande. Normalt körläge ger 109 hk och Sport ger tillgång till alla 136 hk.

När du beställer e-208 så kan du välja mellan tre olika utrustningspaket. Startpaketet heter Active och innehåller basfunktionerna som man behöver t.ex. farthållare och sensorer. Vill man få saker som en backkamera och nyckelfri start så kan du uppgradera till Allure. Sist finns GT Pack som ger en större skärm, navigation och adaptiv farthållare.

Peugeot e-208 börjar på 399 900 kr, ett jätteskutt upp från den bensindriva 208, som börjar på 184 900 kr. När det kommer till privatleasing börjar både el och bensin på 2 599 kr, varpå man kan gissa att dom flesta som beställer en e-208 gör det med privatleasing.

Exteriör

Peugeot lyckades verkligen med sin facelift 2019. 208 är en snygg småbil, en av dom snyggare i mitt tycke. Ljusen i fram som går ner som huggtänder och bakljusen som ser ut rivor från en klo. När standardfärgen är gul så drar man automatiskt tankarna till en sabeltandad tiger, eller är det bara jag?

Att en 208 är en e-208 ser man små detaljer av, det är ingen stor skyltning. Självklart finns emblemet e-208 på bakluckan men Peugeot-loggan i grillen har också en blå kant runt sig. Utöver det finns även ett blå e på båda c-stolparna. Missar man detta så ser det ut som vilken 208 som helst.

Det är en känsla som genomsyrar hela bilen, att den ska vara som vilken 208 som helst. Peugeots filosofi verkar vara att det inte ska spela någon roll om bilen är en elbil eller bensinbil, allt fungerar lika i båda bilarna. Det enda som elbilen har istället är B-läget, något jag kommer till så småningom.

Ovanför bakdäcket på vänster sida så finns laddluckan, vilket är ett smart ställe. En elbil bör ha laddluckan på förarsidan om möjligt eftersom det är där man ger plats när man parkerar. Många parkerar nära en vägg eller i garage där man håller långt åt höger. Om det var genomtänkt av Peugeot eller ren tillfällighet (bensin- och dieselversionerna har tanklocket på samma ställe) låter jag vara osagt.

Interiör

När man öppnar förardörren på e-208 så noterar man att det ser lite annorlunda ut jämfört med andra bilar. På Peugeot har någon bestämt att det vore coolt med en liten ratt och så har man gjort slag i saken. Ratten är så pass liten att man måste se över ratten för att titta på instrumentpanelen. Personligen var jag tvungen att sänka ratten för att kunna se det tydligt, vilket då gjorde att jag inte kände att jag hade ratten i optimal position.

Jag upplevde det också som ett större problem att kliva i och ur bilen då ratten var i vägen. Jag hade alternativet att klämma mig ut eller höja upp ratten varje gång jag skulle ta mig ut. Det här är inte unikt för 208 men jag förstår inte designen alls. Den är inte vänlig mot oss med större benstomme (såklart).

Efter att man väl klämt sig in så inser man att det är ett trevligt utrymme man sitter i. Det är lite plastigt här och där t.ex. kanten till mittkonsolen och dörrkanten där man har armbågen. Men det fanns också sina ljuspunkter. Längs med hela instrumentbrädan och även dörrarna så går det kolfiber och instrumentbrädan i sig är av mjukare material. Det hjälper till att ta bort ”billig, liten låda”-känslan som lätt uppstår i dessa typer av bilar.

Stolarna man sitter i är sköna och komfortabla. Inte under någon gång under mina testkörningar kände jag att stolarna inte var tillräckliga. Beroende på vilket utrustningsalternativ man väljer så kan dom vara i olika material, där alcantaraklädsel är i toppversionen GT Pack.

Tillbaka till ratten i e-208. Förutom att den sitter för lågt så är den trevlig. Man har valt att göra den lite mer fyrkantig där botten och toppen är raka istället för runda vilket fungerar rätt bra. Den tar upp mindre plats och man kan fortfarande vila händerna på kvart i tre.

På ratten finns några snabbknappar och två rullhjul. Här har man valt en minst sagt intressant funktionalitet. På vänster sida finns nämligen knappar för att höja och sänka volymen på stereon. På höger sida så finns ett rullhjul s om man använder för att byta låt.

Rullhjulet på vänster sida låter dig ändra vyn i instrumentpanelen, som Peugeot kallar för i-cockpit 3D. Det är en lite speciell instrumentpanel som jag inte sett i någon annan bil, förutom andra Peugeots. Instrumentpanelen har nämligen en 3D-effekt som gör att det ser ut som att hastighetsmätaren och lite andra saker flyter i luften istället för att visas på en skärm.

Det ser häftigt ut men fyller ingen större funktion. Det är också svårt att visa upp på video eller bild men så fort man sätter sig i bilen så kommer man märka av det. Det fungerar bra och siffrorna är tydliga, men funktionsmässigt gör det nog inte så mycket. Det kan vara så att navigation är bättre men eftersom min testbil saknade inbyggd navigation så var det inget jag kunde testa.

Det finns gott om utrymmen att lägga saker på i e-208. Under klimatknapparna så har du ett fack du kan öppna upp och lägga mobilen på. Har du något av dom högre paketen så ingår trådlös laddning här. Undertill, framför växelspaken, så finns ytterligare ett fack man kan lägga saker i, Det finns också ett handsfack och förvaring i mittkonsolen. Här finns också två kopphållare.

Det finns två USB-portar i under klimatknapparna där den närmast föraren är USB-C och enbart har stöd för ström. Vill man använda sig av Apple Carplay eller Android Auto, som kräver kabel, så måste man använda sig av USB-A uttaget som finns på passagerarsidan.

Infotainmentsystemet

I bilen jag testar så sitter det en 7”-skärm I mitten av instrumentbrädan men det går också att få 10” i större utrustningspaket. I överlag kan man säga att systemet fungerar väl. Det är tillräckligt responsiv och man klarar av att göra det man behöver. Apple Carplay och Android Auto ingår som standard vilket är skönt, då man kan koppla in sin mobil och använda den för musik och navigation istället.  

Skärmen är touch och man navigerar runt det med knapparna som sitter på sidan om skärmen. Har man 10”-skärmen så finns snabbknappar nere vid rumpvärmaren, men i den här bilen är det blankt där.

Just rumpvärmaren har en egen knapp på instrumentbrädan men den är även touch och man får ingen feedback när man sätter på dig, vilket jag upplevde som störande när jag körde. I övrigt måste man sköta övrig klimatkontroll via skärmen. Även det är sådär när man kör, jag hade gärna föredragit en ratt man skruvade på men det är mer undantag än regel i dagens bilar tyvärr.

Något som jag blev imponerad av var stereon i Peugeot e-208. Jag körde Spotify via Apple Carplay en stor del av tiden och stereon är förvånansvärt bra. Det är inget monster men för den här lilla bilen var det inte alls väntat. Den är fyllig och det finns lite tryck när man vrider upp. Att bilen är så tyst hjälper naturligtvis till.

Praktikalitet

Det är svårt att kalla Peugeot e-208 för en praktisk bil. Eftersom bilen även går att få med bensin och diesel finns alla nackdelar av en konverterad elbil där. Det finns t.ex. ingen frunk för där sitter elmotorn. Fördelen med det dock är att bagageutrymmet är lika stort som i fossilbilarna, eller ja, lika litet. Det rymmer 265 liter.

Det finns heller inget utrymme under golvet i bagaget. Det ställer till problem när man har en laddsladd man behöver åka runt med. Det finns inget ställe att lägga den på. När man köper en Peugeot e-208 så följer det med en väska men även den ska ju förvaras någonstans. Så av det lilla bagageutrymmet så finns behöver man reservera en del till laddkabeln. Om man inte kastar in den på golvet i baksätet.

Apropå baksäte, så finns det ett sådant i Peugeot e-208, med egna dörrar, vilket inte alla bilar i den här storleken har. Däremot är det inte så stort. Det är trångt, jag får ner benet mellan förarstolen, som är inställd för mig på 180 cm, och soffan i baksätet. Jag kommer dock inte in och skulle troligtvis behöva ligga på sätena för att åka i baksätet i e-208.

Har man mindre barn så är det nog inga problem och att sätta in en barnstol eller två går bra. Det finns också två USB-A portar här bak för laddning av enheter.

Att köra e-208

Att köra e-208 är väldigt odramatiskt. Det märks att det är en liten bil eftersom man får känslan av att man kör fort, även när man ligger i 45 och svängradien är toppen, det är inga problem att vända. Man har bra utsikt åt alla håll, det kan vara A-stolpen som är något tjock i vissa lägen men bak var det inga problem.

Komfortmässigt är det väldigt skönt att köra bilen. Den är väldigt tyst, även på motorväg, och färden är mjuk. Fjädringen är mjuk och bilens batterier tynger ner den och gör att ojämnheter i marken känns som att man glider eller hoppar över dom än att man åker ner i dom. Det känns alltså mer skumpigt än stötigt, vilket absolut är att föredra.

Det finns ett B-läge på växelspaken som är regenereringssystemet i bilen. Väljer man B-läget så bromsar bilen in när man lyfter på gaspedalen vilket gör att det blir en form av enpedalskörning. Tyvärr så går den inte hela vägen ner till 0 och jag som fullkomligt älskar enpedalskörning blir besviken.

B-läget fungerar som i VW:s bilar där den bromsar hela vägen ner till 5km/h men sen så kryper den fram. Säljare jag pratat med både hos Peugeot och VW säger att det är så en automatbil fungerar och det är inget konstigt. Jag menar på att det är att ignorera en stor fördel med elbil. Jag hade gärna sett ett läge, B+ eller något, där bilen gick hela vägen ner till 0.

Men så länge man ligger över 5km/h så fungerar det bra. Inbromsningen är rätt kraftig och i stan där det är 40–50 så hänger man enkelt med trafiken genom att enbart använda gaspedalen.

Om man kör i mörker så kan man vara nöjd med e-208 då jag upplevde helljusen som bra. Det är bra spridning på dom och man ser bra åt båda hållen, inte bara rakt framåt som många andra bilar.

I Peugeot e-208 finns tre körlägen, eco, normal och sport. När du väljer eco så stryper bilen motorn ner till endast 82 hk. Det känns som att 82 hk inte är tillräckligt för en bil som väger 1,5 ton. Bilen blir slö och gaspedalens repons är släpande. Det är helt enkelt inte roligt att köra i det här läget, och det finns egentligen ingen anledning att göra det heller.

Normalläget ger 109 hk och nu blir det bättre. Att köra runt i stan eller ligga på farthållaren i normalläget räcker gott för dom flesta. Det är en bra balans mellan energianvändning och en fungerade bil.

Lägger man i sportläget så blir bilen med styv i styrningen och responsen på gaspedalen blir märkbart mer aktiv. Man får tillgång till alla 136 hk och bilen känns busig. Eftersom det är en elbil så kommer all kraft samtidigt vilket ger den här kickback-känslan. I det här läget gör bilen 0–100 på 8,5 sekund, men det känns som att det går snabbare än så.

Räckvidden går ner rejält under vintern

När det kommer till räckvidd för e-208 så har bilen ett batteri på 50 kW där 45 kW är användbart för körning. WLTP-siffran är 340 km men det kan nog bli svårt att komma upp i den siffran. Sommartid och i optimala förhållanden är det nog möjligt att nå runt 300 km.

Men nu är det vinter, och det är kallt. Jag gjorde ett räckviddstest i 90km/h och i 120km/h. Under dessa dagar så var det mellan minus 8 och minus 10 vilket gjorde att förhållandena för att komma långt och ladda snabbt var minimala.

https://youtu.be/VIJuAYW6gB4

För testet i 90km/h så körde jag 81 km med farthållaren på 92 km/h då e-208 visar 2 km mer än vad man faktiskt åker. Efter dom milen så rapporterade bilen en förbrukning på 23,4 kWh/100 km men efter lite uträckning för att se hur mycket som faktiskt gick åt blev förbrukningen istället 24,4 kWh/100 km. Anledningen att det skiljer sig är för att bilen ger den siffra som det krävs för att driva bilen framåt medan min siffra tar med även klimatsystemet och liknande.

Så med den siffran i tanken så blir den totala räckvidden 184 km. När jag körde testet igen i 120km/h så rapporterade bilen 30,4 kWh/100 km men efter uträkning så blir den siffran istället 32,8 kWh/100 km och totala räckvidden blir då 137 km.

Här nedan kan du se en tabell om hur långt man kommer om man inte vill använda 100% av batteriet och åka tills man får soppatorsk.

Något som gör mig irriterad med Peugeot e-208 är att man visar hur mycket laddning man har kvar i batteriet med en stapel. Bredvid den finns en räckviddsindikator som är helt värdelös. Den började alltid på 250 km eller mer och sjönk som en sten när jag började köra. Den är helt opålitlig och gör inget annat än att stressa en.

Vid ett tillfälle körde jag ganska långt ner på stapeln och bilen visade en symbol för lågt batteri. Räckviddsindikatorn slutade visade räckvidd och visade istället enbart sträck. Det gjorde såklart att man fick en klump i magen för om man skulle hinna fram till laddstolpen.

Väl framme så visade det sig att procenten låg på 7% vilket inte alls kändes lika farligt. Varför kan inte Peugeot visa procenten istället för räckviddsindikatorn? Ser man hur många procent som är kvar så kan man göra sin egen bedömning, nu måste man förlita sig på ett system som visar siffror som aldrig stämmer.

Gör om, gör rätt!

En säker bil, så länge du sitter i den

När det kommer till säkerhet så har EURO NCAP, som är en organisation som testar i princip alla bilari Europa, gett 208 4 av 5 stjärnor. Det är såklart tråkigt att Peugeot inte lyckats få till 5 av 5 på den uppgraderade 208 men kräver stärks också för varje år.

Det som bilen tappade en stjärna på var inte säkerheten inne i bilen, som man anser som bra, utan utanför bilen. Idag kollar EURO NCAP även på hur bilen undviker olyckor och assistanspaket som kan hjälpa till om föraren själv inte hinner bromsa eller liknande. Det är här som 208 har tappat en stjärna.

En extremt jobbig detalj, som jag antar Peugeot tycker är en säkerhetsfunktion är parkeringsbromsen. När bilen är på och man har P-läget i men inte parkeringsbromsen så ger bilen ifrån sig ett högt larm när du öppnar dörren. Jag, som har garage, kliver ofta ur bilen för att öppna eller stänga garageporten och fick flera gånger konstiga blickar från folk som gick förbi när bilen började larma.

 Det känns redundant att behöva lägga i P och sen parkeringsbromsen för att sen lägga ur parkeringsbromsen och lägga i en växel när man ska åka. Det blir ett extra steg som bara är störande. Om Peugeot tycker att det är viktigt med parkeringsbroms så lägg i den per automatik när man lägger i P, eller släpp parkeringsbromsen när man börjar gasa. Som det är nu upplevde jag det bara som ett störande moment.

Ekonomi

Om man väljer att köpa Peugeot e-208 så får man betala från 399 900 kr innan bonus. Det är ett saftigt pris och det stannar inte där. Active-paketet som ingår från början saknar trevliga ”bra att ha”-saker och jag skulle nog rekommendera att lägga ytterligare 20 000 kr för Allure-paketet, där man får nyckelfri start och backkamera. Man får även tonade rutor bak som gör mycket för utseendet.

Man kan vidare uppgradera till GT Pack, som kostar 50 000 kr men då börjar det bli riktigt dyrt. Peugeot har dock trevliga erbjudanden där man erbjuder en laddbox med installation och serviceavtal vilket jämnar ut kalkylen lite. Sen får man inte glömma bonusen på 70 000 kr (i skrivande stund).

Vill man privatleasa en e-208 så börjar priset på 2 599 kr och Allure-paketet kostar 200 kr extra. Vill man ha GT så får man betala 400 kr extra. Det finns också olika tillbehör man kan lägga till, vinterdäck och försäkring, som Peugeot tar 289kr/mån för. En maxad e-208 kostar 4 437kr/mån men då har man all utrustning man kan få, vinterdäck, serviceavtal, försäkring och 2000 mil. Det är fortfarande billigare än många andra elbilar.

Jag skulle rekommendera den som är intresserad av e-208 att privatleasa sin bil. För runt 3000kr/mån så får man ett bekymmerfritt ägande och kan man ladda hemma så blir driften av bilen väldigt låg.

Summering

Så är Peugeot e-208 något at ha? Ja, jag skulle säga det. Det är svårt att hitta en bil som är lika snygg och trevlig att köra i den här storleken. Är man ute efter en pendlarbil så tror jag att e-208, med privatleasing, är ett superbra alternativ.

Det jag stör mig mest på med bilen är enpedalsläget där det inte går hela vägen ner till 0 km, inställningen på ratten att den inte går att få i ett bra läge med tanke på hur Peugeot designat den samt räckviddsindikatorn, som är helt värdelös.

Det som jag dock vill lyfta upp lite extra är ljudkomforten i bilen, den är tyst och trevlig att köra och man sitter bra i stolarna. Även ljudsystemet är bra och det är inga problem att vrida upp lite när favoritlåten kommer. Åker man i mörker så har bilen bra helljus med bra spridning, något som är extra viktigt om du bor på landet och djur har en tendens att springa över vägen.

Om du upplever att Peugeot e-208 inte är något för dig så kan Opel Corsa-e, Honda e eller Renault Zoe vara intressant att se på.