Varför är elbilar så dyra? 3 anledningar varför priset är högt

En elbil är dyr, det är ingen tvekan om saken. Ofta är elbilarna 100–200 000 kr dyrare än fossilversionen av samma modell (om sådan finns). Det avskräcker folk från att köpa en elbil, vilket är rätt förståeligt. Kontantinsatsen ökar och lånet blir större än vad man kanske hade tänkt sig från början.

Man kan argumentera att elbilen är billigare, vilket jag gjort i den här artikeln, men faktum är att listpriset är högre och det krävs mer kapital att köpa en elbil, hur billigt det än är efter att man väl köpt den. Varför är det så högt? Här kommer ett par anledningar.

Ny teknik kostar mer

Ny teknik är alltid dyrare än den teknik som redan finns, så är det med alla produkter. Batteribilar har funnits länge och har prövats många gånger men det har aldrig slagit igenom som det gjort dom senaste åren. Det har alltså inte funnits något initiativ att forska, utveckla och försöka lösa dom problem som finns med elbilar tidigare.

Men i och med att klimatkrisen har blossat upp mer än någonsin och människor blir allt mer medvetna om den så har det blivit tydligt att transporterna måste ske på annat vis än med diesel eller bensin. Det har funnits flera alternativ men den modell som alltså vann ”striden” var elbilen.

Därför utvecklas nu elbilar i rasande takt och alla biltillverkare försöker komma på nya lösningar och nya sätt att komma lite längre med elbil, att göra upplevelsen bättre. Det kostar pengar. Mycket pengar. I slutet av 2020 sa Volkswagen att man planerade satsa närmare 745 miljarder kronor på elektrifieringen. Dom pengarna måste tjänas in igen.

Andra biltillverkare gör samma sak. Fabriker ska byggas om så att dom kan bygga dom nya bilarna, som har andra plattformar, andra chassin och kräver andra metoder än traditionella fossilbilar.

Batteriet innehåller dyra metaller

I en elbil så är batteriet den stora kostnaden, och kanske den viktigaste komponenten. Storleken på ett batteri bestämmer hur långt bilen kommer, något som mång anser vara det viktigaste med en elbil.

Dom flesta elbilar har idag ett batteri av typen litium. Tekniken används även i mobiler och laptops och är en teknik som funnits länge. Men det krävs mycket större batterier i en bil än en mobiltelefon och behovet har därför ökat drastiskt dom senaste åren.

Ett litiumbatteri består av celler och dessa celler innehåller metaller. Metallerna får man fram genom gruvdrift, alltså att gräva i marken. Det är inte en billig historia, och inte en särskilt ren historia heller. Batteritillverkning är ett smutsigt göra som drar ner miljöeffekten på en elbil, dock inte så pass att elbilen blir mer miljöfarlig än fossilbilen.

Batteritillverkning har dock blivit allt billigare och priset fortsätter att minska. År 2010 kostade 1 kWh litiumbatteri omkring $1200 i genomsnitt men hade sjunkit till ”bara” $132 per kWh år 2021. Det betyder att ett batteri på 50 kWh, som sitter i t.ex. Peugeot e-208, kostar ca 60 000kr i tillverkning.

Sen tillkommer kostnader för att förflytta dessa tunga batterier till fabriker, hantering, lagring och montering i bilarna sen. Ett batteri har en hälsa som kan bli skadat eller ta slut och behöver därför hanteras på ett helt annat sätt än en tom dieseltank.

Efterfrågan är högre än tillverkningen

Det finns en stor efterfrågan på elbilar idag. Norge är det land som kommit längst inom elektrifiering av fordonsflottan men Sverige är hack i häl och många svenskar är sugna på en elbil. Men vi har precis kommit ur en pandemi som skapat en halvledarkris i världen vilket gjort att biltillverkningen har stannat av och det är idag extrema väntetider på många bilar, inte bara elbilar.

Som exempel så beställde jag en Hyundai Ioniq 5 i januari 2022 som hade planerad leverans i november 2022, alltså 10 månaders leveranstid. I mars ångrade jag mig och tog en Mustang Mach-E istället med leverans i maj men det var en avbokning på en beställning som först gjorts i oktober 2021, 7 månaders leveranstid alltså.

Varken biltillverkare eller handlare har alltså sett något behov av att justera priserna på sina elbilar. Vissa tillverkare har tillochmed höjt priserna på sina bilar för dom säljer som smör i vilket fall. Varför sänka priset på en produkt när kunder gärna väntar 6–12 månader på den i vilket fall? Biltillverkarna har satsat, och satsar, mycket pengar och vill ha tillbaka dessa.

Marginalerna på elbilar är dock inte så stora som man kanske kan tänka sig heller. Audi tror att elbilar kan vara lika lönsamma som fossilbilar inom 2–3 år, vilket betyder att dom tjänar mindre pengar på en såld elbil idag. Ford hoppas kunna ha 10% vinstmarginal på sina elbilar omkring 2026.

Kommer priset på elbilar att sjunka?

Man kan bara gissa om framtiden men dom flesta verkar överens om att priserna på elbilar kommer att sjunka. Allt eftersom tekniken mognar och blir mer vanlig kommer tekniken också bli billigare. Batteritillverkning kommer bli billigare allteftersom nya tekniker som inte kräver dyra metaller blir vanligare. Batteriåtervinning blir också allt vanligare, där man tar metallarna från kasserade batterier, en metod som är billigare än att gräva upp nya metaller.

Idag är majoriteten av elbilar stora SUVar som är dyra bara för sin storlek. Dom kommande åren kommer det komma fler bilar som är mindre och inte har lika stor tillverkningskostnad som en SUV vilket gör att priset blir billigare.

Men det beror också på hur världsläget ser ut. Den här artikeln skrivs i mars 2022, efter Rysslands intåg i Ukraina. Hela världsekonomin är upp och ner och priserna på metaller till batterier har ökat vilket gjort att tillverkningskostnaden för elbilar har blivit dyrare, bara på kort tid. Företagen har ingen lust att ta den ökande kostnaden så det blir såklart konsumenten som får betala den.

Experter som DI pratade med 2021 gissade på att priserna på elbil skulle ligga på samma nivå som dieselbilar omkring 2025–2026. Om det fortfarande stämmer får vi se om ett par år.

Över tid blir det ofta billigare med elbil

Men sen var det också det där med TCO (Total Cost of Ownership) eller total ägandekostnad. Hur mycket kostar bilen under hela ägandeperioden? En elbil har många fördelar här, där skatten endast är 360kr/år, elen är billigare än bensin och diesel vid hemmaladdning och service krävs inte lika ofta. Många menar på att elbilen redan är billigare än fossilbilen om man räknar på totalen.

Föga förvånade (det är en elbilshemsida ändå) så håller jag med. Som jag nämnde i början så har jag tidigare skrivit en artikel som jämför den total kostnaden mellan en elbil och en hybrid, i det fallet. Artikeln går igenom kostnader på 3 år mellan en Kia e-Niro och en Kia Niro Hybrid och i slutändan var e-Niro omkring 35 000 kr billigare efter 3 år, även om inköpskostnaden var nästan 200 000 kr mer.

Du kan själv göra en uträkning på dom bilar du tittar på med hjälp av elbilskalkylatorn. Här matar du in samtliga uppgifter om dom två bilar du kollar på och får fram ett resultat på hur mycket billigare elbilen är efter x antal år.

Funderar du på privatleasing istället, vilket kan vara ett skönt sätt att slippa betala stora kontantinsatser, så kan du använda dig av både privatleasinglistan för att hitta elbilar med privatleasing samt privatleasingkalkylatorn för att få fram den faktiska kostnaden, bränsle inkluderat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *