Kan man ha dragkrok på en elbil? (+ en lista)

I Sverige älskar vi att åka bil och vi reser gärna med kombin full och husvagnen på kroken. Men hur fungerar det om man har en elbil, kan man ha dragkrok på en elbil? Nog går det alltid men det finns saker att tänka på och det är inte alla elbilar som erbjuder drag. Vi har listan med alla som gör det!

Varför så få elbilar får dra tungt eller inte alls

En elmotor är mer överkänslig än vad en fossilmotor är vilket gör att motorn slits snabbare när en elbil drar tungt. Det gör att många biltillverkare inte vågar erbjuda sina bilar med drag eller endast sätta en lägre dragvikt.

Om man har köpt en elbil utan drag och vill montera drag i efterhand så är det viktigt att se vad specifikationerna för bilen säger. Kan man inte ha drag på bilen enligt tillverkaren så bör man inte heller sätta på ett.

Det är vanligt att bilar med två eller fler motorer tillåter en högre dragvikt. Eftersom det är flera motorer som då delar på tyngden så slits motorerna inte ut på samma sätt.

Värt att tänka på när man ska dra med elbil

En elbil är tyngre än en fossilbil eftersom batterier är tunga. Det gör att det går väldigt snabbt upp till 3500 kg, som är gränsen för vanligt B-körkort i Sverige. En Polestar 2 har en totalvikt på 2 600 kg vilket gö att det endast är 900kg kvar. En Volkswagen ID4 GTX har en totalvikt på 2 750 kg.

Har man alltså planer på att köra med släp i sin nya elbil är det också en bra idé att man har BE-behörighet på sitt körkort.

Se alla elbilar som erbjuder dragkrok

Tack vare Elbilsmagasinets Bilsök så kan man snabbt och enkelt få fram vilka bilar som erbjuder dragkrok och vilka som inte gör det. Här är en snabblänk till alla elbilar som erbjuder dragkrok.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen