Ekonomi

Vid vilket bilköp som helst så är ens ekonomi viktig och det gäller kanske än mer första gången man ska köpa en elbil, eftersom den är dyr i inköp men billig i drift, det går alltså inte bara att se på inköpspriset och bestämma sig utefter det.

En elbil i det långa loppet

En elbil under 2023 kostar gäna upp emot en halv miljon eller mer. Det är helt enkelt inte billigt att köpa en elbil som privatperson idag. Däremot så är en elbil mycket billigare i drift än en bil som går på diesel eller bensin och kostnaderna för en elbil jämnar ut sig med tiden.

Därför gäller det, om man har funderat på en elbil, att se över en längre period. Räknar man med att behålla bilen i minst 5 år så bör man räkna på kostnaden under 5 år. Det är inte alltid lätt att tänka på det sättet och det är inte kul att betala en jättesumma i början, men efter det kan det bara bli bättre.

Hur bor du?

En viktig del av ekonomin när det kommer till elbilen är ditt boende och om du har möjlighet att ladda din elbil hemma. Bor du i hus så är chansen stor att du kan sätta in en laddbox och på så sätt ladda din elbil.

Bor du i lägenhet så gäller det att din förening eller hyresvärd är villig att betala för att sätta upp laddstolpar på din parkering. Det finns bidrag för föreningar att få men tyvärr så känner många i lägenhet att dom möter mostånd från sin förening eller hyresvärd när frågan kommer på tal.

Har man inte tillgång till att ladda hemma så behöver man se över publika laddstolpar i området. En publik laddstolpe är i princip alltid dyrare än att ladda hemma och man får då vara redo att varje ”tank” blir dyrare. En viktig del att ta med i beräkningen.

Miljöbonusen i Sverige

Sverige hade tidigare en miljöbonus som gjorde att man fick tillbaka upp till 70 000 kr om man köpte en elbil. Den 7/11 2022 meddelande regeringen att man tar bort miljöbonusen den 8/11, alltså dagen efter. Om man beställer en elbil efter den 8/11 2022 så blir man helt utan. Just den dagen var det kaos hos handlarna och många rusade för att beställa en ny elbil. Men efter det har det lugnat ner sig.

Idag finns ingen miljöbonus i Sverige så man kan inte räkna med att få något stöd. Man kan heller inte få miljöbonus för en begagnad elbil.

Billigaste elbilen att privatleasa (augusti 2023)

Att privatleasa sin bil blir alltmer populärt och eftersom elbilen är i ropet är det många som undrar vilken den billigaste elbilen att privatleasa är. Vi har tagit en titt på ett antal erbjudan som finns just nu och kommit fram till ett svar. Glöm inte heller att vi har

Läs vidare »

Vågar man köpa en begagnad elbil? 

Det händer ofta än vad jag kanske trodde det skulle göra att jag får frågan om man vågar köpa en begagnad elbil. Mitt svar är alltid densamma; självklart. Det är inte en hållbar utveckling att behöva köpa fabriksnya bilar jämt och ständigt och begagnat-marknaden blir allt större med fler och

Läs vidare »

Vilken är den billigaste elbilen i Sverige? (Innan bonus)

Att hitta en elbil blir allt svårare. Med pandemier, krig och elände som pågår i världen så går bilbranschen på knäna. Kunderna köper bilar som aldrig förr men det finns inga bilar att tillmötesgå efterfrågan. Är man dessutom ute efter en billig elbil så finns det inte jättemycket att välja

Läs vidare »

Vad kostar en elbil idag? (+ tips och verktyg)

Det kanske inte kommer som någon chock att en bil kostar pengar. En elbil tenderar också att kosta än mer, hur kan det komma sig? Vi tar en titt på elbilens kostnader och tips på hur man ska tänka när man räknar på en ny elbil. Kostnader för en elbil

Läs vidare »
Rulla till toppen