Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Allt vi vet om nya och obekräftade Volvo EX60

Efter att Volvo rullat ut sin minsta modell EX30 och nu är på gång med sin största modell EX90 så finns det ett gap där emellan. Det gapet ska fyllas med Volvo EX60, den modell som många svenskar ser fram emot. Volvo har än så länge inte annonserat något om bilen men det finns rykten och läckor. Här är allt vi vet om nya Volvo EX60.

Allt i denna artikel är rykten och obekräftade uppgifter

Att det kommer komma en EX60 från Volvo är nog ingen nyhet. Med EX60 kommer Volvo ta upp fighten om mellansuv-segmentet med sina tyska konkurrenter BMW, Audi och Mercedes. Det handlar alltså om en premiumbil som ska locka kunder med tjock plånbok.

Det är Autoexpress som pratat med Volvo Cars Chief Product & Strategy Office Erik Severinson där nya detaljer har avslöjats kring kommande EX60. Plattformen som bilen ska byggas på kommer vara en evolution av Volvo-utvecklade SPA2, som EX90 bygger på. Kan man kalla det SPA3?

En nyhet ska dock vara att batteriet kommer vara en strukturell del av chassit och därmed kommer man kunna erbjuda ett batteripack som är mer energitätt än tidigare. Det kommer också skapa en styvhet och bärande funktion i själva chassit vilket kommer hjälpa bilens köregenskaper samt kostnader. En gissning är att EX60 kommer ha ett batteri på runt 100 kWh med en räckvidd på upp till 644 km.

Vi har tidigare hört att Volvo köpt in enorma pressar för att kunna bygga bilar med hjälp av megacasting. Det är när en del ersätter flera små och på så vis får till en billigare tillverkningskostnad. Detta är något Tesla gjort i flera år och sprider sig till allt fler tillverkare.

I EX60 ska det handla om den bakre delen av golvet som ska pressas i en stor del. Enligt Volvo kommer den delen väga 15-20% mindre än om man byggt på traditionellt vis och det kommer även ge möjlighet till ett större bagageutrymme.

Det är i Göteborg som man just nu installerar dessa megacasting-pressar, en renovering som kostar runt 10 miljarder. Eftersom det troligen är EX60 som blir den första bilen med megacasting så kan man alltså tänka sig att EX60 kommer att byggas i Torslanda-fabriken i Göteborg. Nuvarande Volvo XC60 gör dessutom det.

Innan 2024 är slut förväntas Volvo presentera nya EX60 med produktionsstart under 2025. Det har kommit rykten om att det kan bli fördröjt till 2026 pga den stora förseningen med EX90 men samtidigt har Volvo sagt att man ska presentera en ny elbil varje år fram till 2026 och EX60 är den naturliga modellen att presenteras i år.

Foto: autoya.info (youtube)