Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Kan alla elbilar ladda på Tesla superchargers?

Den stora frågan som många ställer innan man köper en elbil är hur tillgängliga laddplatser i Sverige är. Något man snabbt märker när man börjar titta är att Tesla har byggt ett flertal så kallade Superchargers i Sverige och Europa. Kan fler bilmärken använda dessa tro?

Endast en Tesla kan laddas på Tesla Superchargers. Teslas VD Elon Musk har dock bekräftat att andra bilmärken ska kunna laddas på deras Superchargers i framtiden men i dagsläget finns ingen tid för när detta blir aktuellt. Man vet heller inte hur det kommer fungera eller vad det kommer kosta.

Varför du inte kan ladda din elbil på Tesla Superchargers

Tesla är ett relativt nytt företag om man jämför med dom gamla, klassiska bilmärkena som Volvo, Mercedes, Volkswagen eller BMW. Företaget startade 2003 och målet redan då var att Tesla skulle även vara ett techföretag, inte bara en biltillverkare.

När Tesla släppte sin Model S så var man också tvungen att komma på ett sätt att tanka dessa bilar, så att man kunde få upp volymer på sina bilar. Det enkla sättet var alltså att bygga sina egna laddstationer där bilarna kunde tankas, man såg det som en nödvändighet för att kunna sälja sina elbilar.

Den första Superchargern byggdes 2012 och då fanns ingen standard för hur ett uttag skulle se ut, som det gör idag. Tesla fick helt enkelt komma på ett eget sätt att göra det på och det är därför som kontakter kan vara lite olika beroende på vilken supercharger man är hos. Idag byggs dom med den standard som EU Satt upp men det är inte säkert att samma kontakt finns i t.ex. USA.

Men eftersom Tesla hade kontroll över både laddstolpen och bilen så gjorde man det enkelt för Tesla-ägare att ladda sina bilar. När en Supercharger kopplas in i en Tesla så vet Superchargern vilken bil det är, vem som äger den och vem som ska betala för tankningen. Ägaren behöver inte blippa något kort eller tagg eller ladda ner någon app. Ägaren har tidigare registrerat en betalningsmetod och behöver alltså bara plugga in.

Därför så saknas betalningsmöjligheter på flera Superchargers. Det, förutom själva kontakten, är ytterligare ett problem som gör att andra bilmärken inte kan ladda på en Tesla Supercharger.

Utöver det, finns det också en fysisk gräns. På alla Teslas modeller sitter ladduttaget så långt bak det går vilket gör att kabeln på själva Superchargern inte behöver vara så lång. Andra elbilar som har ladduttaget på ett annat ställe skulle inte kunna nå fram med kabeln till uttaget på många Superchargers.

Varför du kanske kommer kunna ladda göra det i framtiden

Det har längre florerat rykten om att Tesla kommer öppna upp sina Superchargers till andra bilmärken. I juli 2021 så bekräftade Teslas VD Elon Musk att man kommer öppna upp sitt nätverk till fler bilmärken än bara Tesla.

Musk har berättat att man kommer göra det tillgängligt via Teslas app att tanka sin icke-Tesla på deras Superchargers. Det kommer vara möjligt för alla Superchargers som har CCS-uttaget, något som i princip alla Superchargers i Europa har och även dom flesta elbilar, oberoende av vilket bilmärke det är.

I skrivande stund har ingen mer information kommit ut om när det kommer ske men allt eftersom mer information kommer så kommer denna artikel att uppdateras med ny information.

Det har lyfts viss oro från Teslaägare om att det kommer bli svårare att hitta en laddplats på Teslas Superchargers om man bjuder in fler bilmärken och att det kommer gå långsammare att tanka sin elbil om man det är fler bilar som delar på strömmen än bara Tesla.

Musk har dock försökt lugna dessa röster med att man kommer ha olika typer av priser beroende på hur laddnätet ser ut och när man laddar för att försöka balansera upp det och göra det mer jämnfördelat.

För ägare som inte kör Tesla så öppnar det upp till fler laddstolpar att kunna tanka sin elbil på, vilket är positivt. Om det är ekonomiskt försvarbart vet vi inte än.

Kan du ladda din Tesla på andra stationer än Tesla Superchargers?

Men hur fungerar det åt andra hållet, kan man ladda sin Tesla vart som helst? Ja, det är möjligt. Ett stort säljargument för Tesla idag är just att man har tillgång till ett enormt utbud att laddplatser eftersom man kan ladda i princip överallt.

Tesla har fokuserat mycket på att bygga ut sina Superchargers men även om en sådan inte skulle finnas tillgänglig så kan man ladda sin Tesla på t.ex. Ionity eller MER. Man betalar då samma pris som övriga elbilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *