Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Ladda elbilen gratis (eller väldigt billigt)

Vi har nog alla hört hur dyrt det är på publika laddare och hur billigt det är att ladda hemma. Men det behöver inte alls vara dyrt på dom publika laddarna om man är beredd att vänta lite extra. Vill du ladda din elbil gratis så kan du absolut göra det, här är några tips på hur.

Köp en äldre Tesla och få gratis laddning

När Tesla började bygga egna laddstolpar, så kallade Superchargers, år 2012 så gjorde man det för att göra det enkelt för sina kunder. Det fanns i princip inga laddstationer och Tesla var tvungna att bygga egna för att kunna sälja sina bilar.

Idag är Teslas Supercharger-nätverk mycket större än de få stolpar som fanns 2012 och är klassas som ett av dom bästa laddnätverken i världen. Hela nätverket går att använda och ladda gratis på om man har en äldre Tesla Model S eller Model X.

I början så följde nämligen gratis laddning med bilarna när dom såldes av Tesla. För Tesla var det ett marknadsföringsknep och dom fick mycket uppmärksamhet för det. Detta erbjudande gällde på alla Tesla Model S och Model X som registrerades före den 15/1 2017. Gratis Supercharger gäller hela bilens livslängd och följer med bilen, inte den första ägaren.

Det betyder att du idag kan köpa en Model S eller Model X som är registrerad före 15/1 2015 och sen åka till en Tesla Supercharger och fylla bilen med drivmedel utan att betala en krona. Dock är priset ofta väldigt högt för dessa bilar just på grund av det här erbjudandet.

Kolla upp vad som gäller först

Men Tesla har insett att det här blev en väldigt dyr historia och vissa bilar som en gång hade gratis laddning har inte det längre. Det kan också vara så att den bil som idag har gratis laddning inte kan skicka med det till nästa ägare.

Om man själv äger bilen kan man se det via MyTesla. Det är dock inte utskrivet utan man behöver ta reda på det genom att kolla i adressfältet. Här finns en guide på hur du gör (engelska). Det går också att kontakta Tesla Support för att få svar på frågan.

Om man inte äger bilen (än) så krävs det att man har tillgång till bilen, t.ex. vid provkörning. Det man kan göra då är att trycka på laddikonen i det övre vänstra hörnet av mittenskärmen och kolla sen nere i det högra hörnet. Där borde det finnas en text som säger Aktuell session.

Under rubriken kan det stå lite olika saker. Det viktiga är att det står Ingen nyligen utförd Supercharging. Då ska det vara möjligt att transferera gratisladdning vid Superchargers för den aktuella bilen. Såklart ska även kravet ovan fortfarande gälla, att bilen är registrerad före 15/1 2017.

Större köpcentrum erbjuder ofta gratis laddning

Men det finns fler elbilar än Tesla och även dom kan ladda gratis på många ställen. Det blir allt vanligare att större köpcentrum sätter upp laddstolpar som man kan använda sig av gratis. Det är ofta långsammare laddare på mellan 3,7kW-22kW men bör ändå ge ett par procent på mätaren varje gång.

Även IKEA har börjat erbjuda laddplatser till sina kunder och där är det gratis att ladda bilen. Även mindre aktörer som Lidl satsar på elbilsplatser med gratis laddning.

Tanken är självklart att du ska gå in i butikerna och handla medan du laddar bilen, så att ägarna tjänar pengar på det viset istället. Men med lite disciplin så kan man ta en promenad eller kolla en film på en surfplatta istället, vilket jag hört att flera göra.

Man bör såklart också kombinera detta med den vanliga inköpsrundan. Åker du idag till en butik som inte har elbilsladdning? Kolla vilka stormarknader som har gratis elbilsladdning och åk och handla där istället.

Bor man nära en galleria eller större köpcentrum kan det också vara värt att se om det finns gratis elbilsladdning där, då har man möjligheten att gå hem under tiden bilen står på laddning.

Hitta gratis elbilsladdare

Det finns flera knep för att hitta gratis elbilsladdare och ett av dom smidigaste sätten är nog Facebookgruppen Gratis eller billiga snabbladdare. Här delar personer med sig vart det finns laddare som är gratis eller är billiga att ladda på. Gruppen har ungefär 6 000 medlemmar i skrivande stund och har även en egen karta på Google Maps där man kan se vart dessa laddare finns.

  Man kan också använda sig av olika karttjänster som finns, t.ex. så hittar du en laddkarta här på Guiden om elbil. Här kan du leta upp den laddare som finns närmast dig och läsa vad det kostar att ladda elbilen. Det finns också många användare som kommenterar laddarna så att man enkelt kan se om det är en stabil laddare eller om den ofta är trasig.

Det finns ett stort community runt elbilar och laddning och det kommer bara bli större!