Mazda 6e presenterad – Det mindre batteriet är det bästa

Vart Mazda har befunnits sig under den nya elbilseran undrar nog många. Deras MX30 var aldrig något att hurra över och sen den försvann har det varit tyst. Nu är det dock dags igen, en stor halvkombi som är snygg och levererar snabb laddning på endast 22 minuter kan vara det som får elbilskunderna att snegla mot Japan.

Jag befinner mig I Frankfurt, Tyskland. Här får jag som enda svensk journalist chansen att klämma på nya Mazda 6e innan premiären. Det är en bil som vi vetat ska komma ett tag, den har lanserats I Kina som EZ-6 och Mazda har har tidigare bekräftat att bilen kommer till Europa. Ändå blir jag lite förvånad när jag rundar hörnet och får se bilen I klassisk Mazda-röd. Den är mycket snyggare än jag hade tänkt mig.

Det är dock inte konstigt att bilen kom till Kina först, det är nämligen en bil från Kina. Mazda har, precis som många andra tillverkare, partner I Kina, I detta fall Changan. Bilen är egentligen en Changan Deepal L07 som har Mazdafierats och bilen kommer också tillverkas I Kina. För Mazda blir det såklart tufft att svara på varför man gör så men den krassa sanningen är att de ligger efter. Deras elbilsplattform är inte klar förren 2026.

Lassa 10-80% på 22 eller 45 min

Mazda 6e är 4,92 meter lång och har en hjulbas på 2,9 meter. Det är stort för modellen men betyder också goda innerutrymmen. Motorn sitter I bak och är på 180 (244 hk) eller 190 kW (258 hk)  beroende på vilket batteri du tar. Det mindre batteriet är en LFP-batteri på 68,8 kWh med en WLTP-räckvidd på 479 km och det större är en NMC på 80 kWh med en räckvidd på 552 km WLTP.

Det är dock laddning som är intressant med denna bil. Det lilla batteriet kan ladda 10-80% på 22 minuter och maxeffekt är 200 kW. Det större batteriet kan dock bara ladda I 95 kW och tar 10-80% på 45 minuter. Hur I hela friden lyckades man med något så märkligt? Det gör att det större batteriet blir direkt ovärt att köpa för räckvidden du får extra kommer ätas upp av att du behöver stå och ladda längre.

För vanlig AC-laddning är det 11 kW som gäller. Man har inte heller nämnt något om V2X och på frågan om V2L finns så fick man ett svävande nej.

Någon måste räknat fel på bagageutrymmet, så litet är det inte

På bagageluckan finns en spoiler som åker upp I högre hastigheter. Det hjälper till att trycka ner bilen för bättre grepp men ska också hjälpa till med luftmotstånd. Baklyktorna är klassisk Mazda-stil och man har även valt att skriva ut ordet “Mazda” istället för att ha loggan, ett smart drag tycker jag personligen. Dragkrok kommer finnas tillgängligt och bilen får dra 1 500 kg som mest.

Bagageluckan är halvkombi-lucka och bilen blir därmed enklare att lasta än en traditionell sedan. Enligt Mazda är bagaget 330 liter stort… eller litet beroende på hur man ser det. 330 liter är verkligen I absolut minsta laget och för en så pass stor bil är det direkt dåligt.

Men grejen är att det är inte så litet, något måste gjort en enorm räknemiss. Bagaget känns rymligt och I likhet med Polestar 2 ungefär, som har 405 liter bagage. Det saknas fickor på sidorna I Mazdan vilket är det jag gissar gör att Polestar 2 känns större.

Under huven I fram har man dock lyckats bättre. Eftersom bilen endast är bakhjulsdriven behöver man inte designa in en motor I fram och där har man istället gjort en stor frunk på 70 liter. Den är fyrkantig och djup och att få ner en matkasse eller två är inget större problem.

Upplevs lyxig med gott utrymme fram som bak

Mazda har sneglat på kritiken hos andra tillverkare, kunderna vill inte ha billig plast I sina bilar. Därför har man jobbat mycket med mjuka material och tyger. I den versionen jag får klämma på är det riktigt läder, något som Mazda ser som en självklarhet på dyrare bilar. Armstödet fälls ner och klickar på plats, det känns gediget.

Mina 180 cm får plats bakom mig själv utan svårigheter. Det är god takhöjd men det är tydligt att det är en elbil, knäna känns något höga. På handtaget finns en struktur som ger bättre grepp, en fin detalj. Mittkonsolen I bak erbjuder knappar för att styra klimatet eller stänga sjalusit till glastaket. Det finns också luftutblås och två USB-C.

I fram så slås man av två saker, den höga mittkonsolen som erbjuder förvaring under men som ger en mer instängande känsla för föraren, och ratten som har knappar som inte ser så roliga ut. De känns bra att trycka på dock, det är riktiga knappar, ingen touchhistoria. Rattens krans är trevlig att hålla I och känns lagom tjock och greppvänlig, riktigt läder såklart.

Det finns en 10,2-tumsskärm framför föraren som visar det man behöver veta som förare. Det finns också en HUD (Head Up-Display) med augmented reality (AR)-funktionalitet för enklare navigering. I mitten sitter en 14,6-tumsskärm som ska husera infotainment. Den som hade hoppats på att Mazdas fysiska reglage skulle finnas kvar blir besviken, allt är inbyggt I skärmen. Hur det är vet vi dock inte då den inte var redo än.

Man har sett till att erbjuda teknik som kunderna vill ha. T.ex. så kommer mobil som nyckel finnas tillgängligt från start, välkommet av många. Det ska också gå att se på film och annan underhållning I skärmen samt såklart trådlös laddning av mobiltelefonen.

Priset blir faktorn som avgör, som vanligt

Mazda 6e ger ett positivt intryck. Designen, tekniken och materialen bådar gott. Det finns dock inget svenskt pris än och som vanligt så länger allt på priset. Får man till ett bra pris på bilen, eller kanske ett privatleasingpris, så kan denna bil utan tvekan bli den bäst säljande Mazdan I Sverige.

Bilen ska nå handlare kring juni och kunderna ska få sina bilar strax efter. Förhoppningsvis är det inte långt kvar till en provkörning och det kommer såklart dyka upp på elbilsmagasinet.se.

Vad tycker du om Mazdas nya satsning? Är 6e en bil som kan locka dig till rätt pris? Berätta i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *