Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Testad: Volkswagen ID.7 gjorde om och gjorde rätt

Volkswagen gjorde en storsatsning på elbilar med sin nya ID-serie och nu har turen kommit till ID.7, en halvkombi som är stor, erbjuder bra förbrukning och bekväm åkkomfort. Men snart kommer den också som vanlig kombi och då blir det såklart än mer intressant.

Jag har aldrig varit något stort fan av Volkswagens ID-serie. Jag tyckte ID.3 kändes billig och plastig och oförskämt dyr. När ID.4 kom så kändes bilen lite som ett rymdskepp med onödigt mycket nytt, det kändes inte som en Volkswagen. Just ID.4 gick sen till att bli den bäst säljande elbilen i Sverige men kritiken har varit hård, många vill att man gör om och gör rätt.

Så det var precis vad Volkswagen valde att göra och i slutet av förra sommaren visade man upp helt nya ID.7, en bil som förbättrar det som behövde förbättras, uppdaterar mjukvara och inredning och erbjöd en lång räckvidd. Jag hade senare möjligheten att följa med till Frankrike för att provköra bilen och nu har jag även haft bilen i nästan 2 veckor hemma i Sverige. Oj, vilken härlig bil det här är.

Ny motor och bakhjulsdrift ger lång räckvidd

I samband med lanseringen av ID.7 så har Volkswagen gjort ett par förändringar. Bland annat har man en helt ny motor som är mer effektiv än tidigare och är dessutom lite mer kraftfull. Den har en effekt på 210 kW (286 hk) och sitter i bak på bilen, alltså bakhjulsdrift.

Batteriet är dock densamma som tidigare, 82 kWh brutto med 77 kWh netto men istället för LG Chem så är det nu SK Innovation som är leverantören. Tillsammans med det nya batteriet så har ID.7 fått en WLTP på 618 km, en räckvidd som man inte kommer nå på motorväg men som bådar gott för sommarsemestern.

Det ska dessutom komma en version med ett större batteri på 91 kWh brutto och 86. kWh netto som ska ge en WLTP på över 700 km samt en GTX-version som ännu inte är släppt vilket gör att vi vet inte så mycket om den.

Nya ID.7 kan laddas i 11 kW vid AC-laddning och för DC-laddning så är det 175 kW som gäller. Jag har dock kommit upp i 189 kW som mest och en kollega kom upp i 191 kW så gränsen verkar mer ligga där. Det går snabbt upp till 60% innan det sen börjar avta, snitthastigheten ligger på 125 kW och 10–80% tar 27 minuter. Det större batteriet ska få en högre laddhastighet på upp till 200 kW men vad det blir i verkligheten får vi testa när det släpps.

Samtliga specifikationer kan man även applicera på nya ID.7 Tourer, kombiversionen av samma bil. Räckvidden minskar med ca 20–30 km men vi borde ändå kunna förvänta oss en ID.7 Tourer GTX med stora batteriet och en WLTP på runt 650 km.

Plats för hela familjen med bara den lilla husvagnen

Bilen är 4,96 m lång och eftersom den bygger på en ren elbilsplattform så borde utrymmet på insidan vara bra. Det är det. Bagaget är på 532 liter och eftersom det är en halvkombi har vi en bra lucka som gör det tydligt vad vi packar in i bilen.

Det finns ingen frunk om man ska klaga på något. Det betyder att våning två i bagaget går till smutsiga laddkablar istället för lastutrymme. Jag är delvis okej med det eftersom Volkswagen har gjort huven så kort som möjligt, man vill erbjuda utrymme i kupén.

Fäller man sätet får man1 586 liter, ett enormt utrymme som i kombiformat sen kommer täcka de flestas behov. Det kommer gå att sova här men av någon oklar anledning så har Volkswagen inte valt att erbjuda ett campingläge i sina bilar, tråkigt.

Något annat tråkigt är hur vi i Sverige räknar lutning när en bil ska få dragmöjligheter. I Europa använder man 8% lutning och där får ID.7 dra 1 200 kg, GTX kommer få dra 1 400 kg. I Sverige räknar vi dock med 12% lutning och då försvinner 200 kg vilket betyder att man får dra 1000 kg med den bakhjulsdrivna och 1 200 kg med den fyrhjulsdrivna.

Dragvikten är låg redan från början och att den minskas än mer av att Sverige räknar på sitt eget vis gör det inte bättre. Volkswagen jobbar dock med att få Transportstyrelsen att ändra sig för att räkna på 8% och jag kan bara önska dem lycka till. Transportstyrelsen är en envis myndighet, det har vi sett mer än en gång.

Hoppa in i baksätet däremot och du hamnar i en mindre studentlägenhet. Det är otroligt gott om plats och med mina 180 cm så är det fortfarande över en decimeter kvar till förarstolen framför. Takhöjden är inga problem den heller. Det är också trevligt, för sätet är fast, inte hårt, och bekvämt att sitta i. Det är en del plast runt om i kupén men ingen hårdplast.

Det går att fälla ner ett armstöd i mitten där man också hittar mugghållare. I mitten hittar man två USB-C och fläktgaller. Det är väldigt enkelt och inget utöver det vanliga. Det man reagerar på är hur stort det är.
Hoppar jag fram ett steg till förarsätet så är det lite skillnad. Rakt fram ser jag en Head Up-display (HUD) som är standard i ID.7. Den finns att uppgradera med AR som visuellt visar dig som förare mer feedback på ett bättre vis men grundfunktionerna som finns är standard.

Det finns också en förarskärm som är i mindre format. Den är snyggt integrerad i resten av interiören och har blivit en favorit hos mig. I ärlighetens namn använder jag den inte så mycket eftersom det finns en HUD men just placeringen, storleken, hur man byggt in den i bilen, det är så snyggt.

Ratten är densamma som tidigare iD-bilar. Jag, och många med mig, har klagat på rattknaparna men det är inget man ändrat i ID.7. Det är lite synd för kollar man på nya passat så sitter där en ratt med vanliga knappar men kör man på el, då ska tydligen touch vara häftigt.

I mitten sitter en stor 15”-skärm med samma sliders vi sett på tidigare ID-bilar… igen. De har dock fått en förbättring i form av att de numera är upplysta. Hur man tänkte när man släppte ID.4 med sliders utan ljus är för mig oförståeligt, testar man inte bilarna i mörker?

Bilen jag testar har uppgraderade stolar, ERGO-stolarna. De erbjuder värme, kyla, massage och lårbensstöd, allt som man kan tänkas behöva på en långresa. Stolarna är dock inte standard utan kostar extra.

Det känns mycket bättre när man sitter här än i t.ex. ID.4. Det märks att Volkswagen har jobbat mer med kvalité och det känns som att man gått tillbaka lite till det som faktiskt är Volkswagen istället för att försöka sig på något nytt. Jag gissar på att materialvalen nog är ungefär som tidigare men att man placerat om dem, valt andra vägar. Det är smart.

Ratt och förarskärm i Volkswagen ID.7
Det är inte storleken som räknas, det är hur man använder den

Den nya mjukvaran är bättre men grundproblemet kvarstår

En stor nyhet för 2024 och för ID.7 är den nya mjukvaran, version 4 som den även kallas. Den kommer som standard i ID.7 och har en hel del förbättringar sedan tidigare. Den känns rappare och enklare att använda, allt tar inte en evighet att göra.

En stor nyhet är batteriförvärmning, något som ID-bilarna inte haft tidigare. Detta är en funktion som går ut på att bilen värmer upp batteriet inför laddning så att man kan ladda så snabbt som möjligt. Utan batteriförvärmning kan en snabbladdning på vintern ta väldigt lång tid.

Men nu finns det alltså och inte bara det. Volkswagen meddelar även dig som förare hur fort du borde kunna ladda, hur lång tid förvärmningen kommer ta och erbjuder även en manuell knapp för förvärmning. Detta är branschledande och man gick från att vara bland de sämsta till bland de bästa. Endast Mercedes erbjuder liknande funktionalitet idag.

Apple Carplay och Android Auto finns inbyggt som standard och det är trådlöst. Det finns även Spotify inbyggt och man har hintat om, men inte bekräftat, att det kommer komma videoappar som t.ex. YouTube. Det vore väl passande på en liggande 15”-skärm kan jag tycka, den bjuder in till video.

Men det är fortfarande en del kvar att göra och jag tror det kommer bli svårt för dem att lösa det utan att bygga om hela systemet. Det finns för mycket alternativ och allt ligger undangömt i undermenyer. Sätta på stolsvärmen är inte bara ett klick bort, det ligger i en undermeny. Det finns tre olika ställen på hemskärmen där det finns genvägar. Det ska gås dit, swipas hit och tryckas dit. Det är för komplicerat och rörigt i mitt tycke.

Motorvägskryssaren nummer 1, du vill inte vara utan DCC

Det här är en elbil för motorvägaren, så är det bara. Den erbjuder en låg förbrukning, laddar snabbt och är så bekväm. Min testbil har DCC, Dynamic Chassi Control, som låter dig ändra chassiinställningen i upp till 15 olika steg. Detta ändrar på fjädring och komfort och ger bilen antingen en mer behaglig åkning eller sportig körning.

Det märks direkt när man går från komfort-läget till sport. Bilen blir mer styv och ratten tajtar till, fjädringen blir hårdare. På motorväg finns ingen som helst anledning att göra det och på småvägarna är det roligt med lite styvare chassi men den lämpar sig inte här. Igen, lägg i komfort och upp på motorvägen.

Volkswagens styrassistent kallar man för Travel Assist och den fungerar riktigt bra. Den håller bilen i filen och följer snällt med i kurvorna. Det är också bra dektektering på mina händer, bilen tjatar inte var tionde sekund att jag ska styra bilen. Den adaptiva farthållaren finns i fem steg och är mjuk i sin broms och gas vilket bygger upp den komfortabla åkkänslan i bilen.

Volkswagen ID.7 laddport
Smart att öppna luckan uppåt, bätttre skydd mot vädret

För oss som gillar enpedalsläge så blir man halvt besviken. Bilen har ett B-läge som ger en fin inbromsning och är enkel att använda i stadsmiljö men den går inte hela vägen ner till 0 km/h. Du behöver alltså bromsa med bromspedalen för att stanna bilen helt, det är synd.

Däremot har den en fantastisk svängradie vilket gör att navigera runt med en 4,96 m lång bil i trånga städer har aldrig känts så lätt och enkelt. Det enda som hade gjort det bättre hade varit bakhjulsstyrning, ett rejält steg upp i pris, nu slipper man det.

Volkswagens Matrix-strålkastare är också grymma, bland de bästa i branschen som standardlyktor. De har funktionen där de släcker ner en del av helljuset när någon kommer och det fungerar riktigt bra. Det lyser också starkt och ger bra ljus både rakt fram och sidorna.

Slutligen

Priset för ID.7 börjat på 635 700 kr men den versionen bör ingen köpa. Den är totalt avskalad och det är oklart varför man ens säljer den. Bilen som är intressant är ID.7 Pro för 659 900 kr. Där har Volkswagen Sverige lagt in en hel del utrustning och man får med det mesta man vill ha.

Vill man ha ergo-stolarna behöver man lägga till ett interiörspaket för 34 800 kr, saftigt. Det ingår såklart en hel del annat då också men det tål att funderas på hur viktigt det är. Det adaptiva chassit, DCC; ingår i exteriörpaket Plus för 45 600 kr. Hade det stått mellan dessa hade jag valt DCC-alternativet. Det ingår mycket annat där och gör störst skillnad.

ID.7 Tourer börjar på 640 700 kr men samma där, en version ingen bör ta. Istället för man välja Pro Edition för 659 900 kr, precis som tidigare ett paket som har flera saker från början. Här ingår t.ex. ergo-stolarna som standard och exteriörpaket plus som ger DCC kostar 18 300 kr. Så en halvkombi för 740 300 kr eller en riktig kombi för 678 200 kr med 18 km kortare WLTP-räckvidd. En riktig nobrainer. Halvkombi i all ära men det är kombin du vill ha.

För ID.7 är verkligen en bil man vill ha, den gör så mycket rätt, erbjuder så mycket utrymme och är numera också snabb på att ladda. Volkswagen gjorde verkligen en bra bil med ID.7.