Vilken är den billigaste elbilen i Sverige? (Innan bonus)

Att hitta en elbil blir allt svårare. Med pandemier, krig och elände som pågår i världen så går bilbranschen på knäna. Kunderna köper bilar som aldrig förr men det finns inga bilar att tillmötesgå efterfrågan.

Är man dessutom ute efter en billig elbil så finns det inte jättemycket att välja på. Dock finns det några guldkorn man kan ha missat och det tänkte jag ta upp i den här artikeln. Här är fokus på att köpa en elbil, inte privatleasa. Om du föredrar att privatleasa en elbil så finns det en artikel här som hjälper dig hitta billiga deals.

Fiat 500 – Billigaste elbilen i Sverige just nu

Klassikern Fiat 500 har funnits som elbil en lång tid men nu har man uppdaterat bilen med ett större batteri. Bilen är en småbil och rymmer inte hela familjen men den börjar på så lite som 339 900 kr innan bonus. Det finns såklart fler utrustningspaket som sträcker sig hela vägen upp till 389 900 kr.

Men Fiat 500 finns också i flera olika utföranden. Fiat 500 Cabriolet är den enda elbil (mig veterligen) som är en cabriolet vilket inte är helt fel under sommarmånaderna. Bilen börjar på 374 900 kr. Det finns även en version med en liten bakdörr på passagerarsidan som man kallar för Fiat 500 3+1.

Nya Fiat 500 har ett batteri på 87 kWh som tar dig 320 km enligt WLTP. Bilen har 118 hästar och kan snabbladda i upp till 85 kW. Vid hemmaladdning klarar bilen upp till 1kW på vissa modeller.

Du kan läsa mer om Fiat 500 på fiat.se.

Andra alternativ

En Fiat 500 passar inte alla, det är ingen familjebil direkt. Men det finns andra alternativ som kan passa bättre som inte kostar en halv miljon eller mer. Här är några tips på andra alternativ du kan titta på.

Hyundai Kona

Hyundai Kona är systerbil till Kia e-Niro, en av Sveriges mest sålda elbilar. Kona kommer dock med möjligheten att ha ett mindre batteri, som gör bilen billigare än vad Kia e-Niro är. Bilen är också något mindre men är fortfarande en trevlig elbil som varit väl uppskattad av många.

Bilen har ett startpris på 379 900 kr och har då en WLTP på 305 km. Det går att uppgradera till det större batteriet om man så vill men då kostar den 439 900 kr istället.

Kia e-Soul

Kia e-Soul är även den en bil som är byggd på samma plattform som Kia e-Niro och Hyundai Kona. Den här bilen finns med det lilla batteriet och börjar då på 398 900 kr. Man kommer något kortare än Kona, 276 km enligt WLTP. Det större batteriet finns även för denna modell men kostar då 452 900 kr.

Kia e-Soul ser lite lustig ut men tack vare sin kantiga form så har den gott om lastutrymme och fungerar som en mindre familjebil.

Peugeot e-2008

Peugeot e-2008 är en bil som börjar precis över 400-sträcket, nämligen 404 900 kr. Den har ett batteri på 50 kWh som man kommer 331 km med enligt WLTP. Den delar mycket med småsyskonet e-208 så som inredning och batteriteknik men är såklart större.

Bilen är en mindre SUV som är gjord för 5 personer och som fungerar som familjebil. Den har Peugeots nya designstil och ser riktigt bra ut.

Köp en begagnad elbil

Du kanske inte behöver en helt ny bil? Den begagnade marknaden för elbilar har börjat dyka upp och även om det fortfarande kan vara höga priser är det många gånger mer förmånligt att köpa en något äldre elbil än en helt ny.

Du får ingen bonus när du köper en begagnad elbil utan listpriset är det priset du får betala (om du inte lyckas pruta lite). Man ska heller inte vara orolig för att batteriet inte håller, dom flesta tillverkare har batterigaranti i 7–10 år (lite olika beroende på tillverkare) och det är ungefär lika vanligt att ett batteri går sönder som att en fossilmotor rasar.

Ett tips är att kolla in kvd.se och inte bara Blocket. Hos KVD så budar man på en bil istället och man kan ofta komma undan lite billigare än marknadspriser på Blocket eller Wayke.

Renault Zoe

Renault Zoe är en liten bil som varit vida populär i många år. Bilen har sålts sedan början av 10-talet och det finns därför massor av dom på säljsidor. Det som är viktigt att tänka på när det kommer till Renault Zoe är att Renault jobbade, och gör fortfarande, mycket med batterihyra, där du betalar en månadsavgift för batteriet.

Det betyder att det kan tillkomma en månadskostnad när du köper en Renault Zoe, det är inte betalt och klart sen. Vissa har köpt loss batterierna och det står oftast i annonsen vad det är som gäller, men om det inte står, fråga.

Kia e-Soul

Kia e-Soul har varit, och är, en populär elbil hos många budfirmor och liknande. Därför finns det en hel del av dom på säljsiterna och om man funderar på att köpa sig en Kia e-Soul så kanske man ska börja med att titta begagnat för att se om det finns något kap.

Kia har 7 års nybilsgaranti och detta gäller även för deras batterier. Dom flesta e-Soul som finns på t.ex. Blocket är runt 2018 eller senare så man köper då en elbil med garanti kvar, vilket kan kännas tryggare.

Nissan Leaf

Nissan Leaf har, precis som Renault Zoe, funnits sedan början av 10-talet. Nissan har dock inte valt att jobba med batterihyra utan batteriet medföljer bilen. År 2018 så kom en ny version av Nissan Leaf som är snyggare, modernare och bättre och det är den jag rekommenderar att ni tar er en titt på först och främst.

Nypris på bilen är ca 362 000 kr vilket är rätt dyrt för vad man får. Dock har Nissan ett bra privatleasingerbjudande på en version som har mer utrustning och i princip alla Nissan Leaf Gen 2 på säljsidorna är denna version. Bilen brukar ligga någonstans mellan 200–250 000 kr och även om den är 2 år gammal så är det en mycket bättre deal än 362 000 kr för en ny med mindre utrustning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen