Så vat Volvos nya sedan äntligen här. Fast ändå inte, den som hade förväntat sig en lyxsedan blev besviken eftersom Volvo gjort om ES90 till en halvkombi. Dessutom kommer den med ett stort batteri på 106 kWh och 700 km räckvidd. När det kommer till ordet ”lyx” dock så stämmer det iallafall in på priset.
Observera: Inbäddat material från externa källor omfattas inte av Elbilsmagasinets utgivningsbevis.
Allt blir plötsligt mer rimligt. Volvo ES90 skulle vara en stor lyxsedan för den kinesiska marknaden, varför lanserar man den då i Stockholm, Sverige? För att det är en halvkombi såklart. För den som gillar en lyxlimpa så kanske detta är en nackdel, för resten är det nog välkommet och ES90 blir mer intressant på fler marknader, Sverige inkluderat.
Bilen är 5 meter lång med en hjulbas på 3,1 meter. Den har en vikt på 2,3-2,6 ton beroende på utrustning och motoralternativ. Den bygger på samma plattform som EX90, alltså svenskutvecklade SPA2, men till skillnad från EX90 så har Volvo uppgraderat alla komponenter i ES90 till 800 volt-teknik vilket gör det möjligt att ladda snabbare och ger också mindre värmeutveckling i bilen vilket resulterar i mindre koppar i kablarna.
Batteriet finns i två storlekar där en är för Single Motor och det större för Twin Motor. Med Twin Motor får du en räckvidd på 700 km WLTP medan Single Motor med lilla batteriet ger dig 650 km räckvidd.
Drivlina | Motoreffekt | Batteri (brutto/netto) | Räckvidd | |
---|---|---|---|---|
Single Motor | RWD | 245 kW (333 hk) | 92 / 88 kWh | 650 km |
Twin Motor | AWD | 330 kW (449 hk) | 106 / 102 kWh | 700 km |
Twin Motor Performance | AWD | 500 kW (680 hk) | 106 / 102 kWh | 700 km |
Tack vare sitt system på 800 volt kan bilen ladda 10-80% på ca 20 minuter. Som mest ska bilen kunna ladda i 350 kW vid en snabbladdare och vid hemmaladdning handlar det om 11 kW.
Designmässigt så är det en blandning av EX30 och Polestar. Fronten har en tydlig sluttning med heltäckande front likt EX30 medan bakpartiet i flera vinklar för tankarna till Polestar 1 och 2, att dessa märken är nära besläktade är det ingen tvekan om. Den övre taklinjen och den höga markfrigången får en att tänka på gamla Volvo S60 CC. Sen har vi såklart en lidar på taket som sluter ihop det med EX90.
Stort baksäte vilket bagaget får lida av
Volvo ES90 har ett bagage på 424 liter vilket känns litet för denna typ av bil. Som referens har Audi A6 Sportback 505 liter medan Volkswagen ID.7 ligger på 535 liter. Fäller man sätet så får man 733 liter. Just att det är en halvkombi gör att bilen blir enklare att lasta och man får en bättre överblick. Eftersom bilen har luftfjädring finns även möjlighet att sänka bilen i bak för enklaste i- och urlastning. Det finns också en frunk på 22 liter under huven.

Som en svenskutvecklad bil förväntar man sig bra dragvikt och det får vi: 2 ton som mest men väljer man Single Motor så landar det på 1,6 ton. Det kräver naturligtvis BE-körkort men om man har behovet för 2 ton så är det stor chans att man redan har den behörigheten.
På grund av sin längd så förväntar man sig ett stort baksäte och visst är det så. Halvkombi eller ej så är bilen viktig för den kinesiska marknaden och där vill man ha ett stort baksäte. Eftersom jag inte testat själv så får man gå på det Volvo säger men det ser onekligen inte trångt ut.
Avskalad interiör som vi såg även i EX90
I fram är det inga stora förändringar jämfört med EX90. Det sitter en förarskärm av modell mindre bakom ratten, en Head-Up Display (HUD) och i mitten sitter en lodrätt 14,5 tum-skärm som kör Android Automotive. Den kör Volvos senaste version av operativsystemet och ska, enligt Volvo, vara snabb och responsiv. Efter att ha testat skärmen själv så verkar det stämma. Nytt är också ett fysisk volymhjul under skärmen tillsammans med två knappar för låtbyte.

Ratten är densamma som i EX90 och så även knapparna. De är inte dåliga men de är inte bra heller, fysiska knappar med bra känsla hade passat priset bättre. Ljudsystemet går att uppgradera till Bowers & Wilkins och är det bästa ljudsystemet på marknaden, endast omsprunget av storebror EX90.
Stolarna är riktiga Volvo-stolar med lårbensstöd. De är omdesignade och känns mer fasta och bättre än tidigare, kanske börjar Volvo hitta tillbaka till sin stoldesign? Volvo erbjuder både riktigt läder men också deras fejkläder som man kallar för Nordico. Ett material som känns rejält och trevligt att ta på och som dessutom är perforerad för att släppa igenom luften för de ventilerade sätena. Väljer man ull, som fortfarande är tillgängligt, så kan man inte få ventilation dock.
I övrigt är det en stilren interiör. Instrumentbrädan är snyggt klädd i träfanér som lyses upp underifrån och skapar ett intressant mönster som skriver Volvo i morsekod. Det känns premium med flera olika typer av material som lyfter interiören. Det känns mer lyxigt i ES90 än det gjorde i EX90.

Tekniken ör redo för självkörning
Volvo ES90 kommer med en lidarsensor på taket som standard. Det är synd att det ännu inte finns lidar som kan integreras bättre i karossen, taxiskylten på taket ser inte bra ut och förstör en annars fin design. Men gilla läget, det är vad som krävs om man ska ha en bil redo för självkörning tycker Volvo.
Volvo har länge kämpat med att få till en centraldator som kan styra bilens funktioner och tanken är att det ska gå snabbare att utveckla, snabbare att uppdatera samt att kostnaden ska bli lägre. Det har gått sådär, Volvo EX90 blev kraftigt försenad på grund av strul med centraldatorn. Det betyder dock att arbetet redan är gjort på nya ES90.

Volvo kallar det för core computing och tanken är att bilen inte ska ha 60-70 olika datorer som ska ta egna beslut och kordinera med varandra utan istället har man en centraldator. Denna centraldator kräver enorm beräkningskraft och Volvo har försett ES90 med dubbla Nvidia AGX Orin-processorer. Det är det bästa Nvidia har att erbjuda just nu och ska få denna bil att fungera smärtfritt för kunden.
Att den behöver dubbla processorer har att göra med självkörning som kräver så mycket datorkraft i sig själv att den den behöver en egen processor. En extra processor och lidarsensor gör enormt på slutpriset bara det och den som inte är intresserad av självkörning får gilla läget och bita ihop, Volvo kommer inte göra som på Polestar 3, där man kan välja om man vill ha det eller ej.
Förutom sin lidar på taket har bilen fem radar, åtta kameror och tolv ultraljudsensorer för att kunna få en bild av omgivningen omkring bilen.
Pris
Volvo ES90 börjar på 929 000 kr men går att konfigurera upp till strax under 1,2 miljoner. Det är saftigt men inte oväntat, bilen har hela tiden benämts som en lyxsedan. Den går att beställa idag och först ut att börja byggas är Single Motor med förväntad leverans runt oktober. Twin Motor och Twin Motor Performance kommer senare och förväntas dyka upp hos kunder runt påsk 2026.
Nedan några pressbilder på nya Volvo ES90, alla foton kommer från Volvo.









