Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

20 kommande elbilar 2022 att se fram emot

Det är många nya elbilar som kommer nu, många från Kina men också från helt nystartade företag. Om vi blickar framåt för 2022 så kommer det inte ta slut och här är 20 av dom mer intressanta bilarna att hålla koll på under 2022.

Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron är nästa SUV från tysken och kommer inte att baseras på samma plattform som dagens Q4 e-tron. Istället kommer bilen att byggas på PPE-plattformen som Porsche även planerar använda för nya Macan.

Nyheter kommer vara snabbare laddning, som i dagens Porsche Taycan. Det ryktas också om en RS-variant som kommer ha upp emot 600 hk. Räckvidden för Q6 e-tron kommer vara runt 500 km.

Dacia Spring

Dacia Spring ska vara Europas billigaste elbil, vilket den också är. Men den går ännu inte att köpa i Sverige, något som kan komma att ändras under 2022. Tester pågår i Sverige för att se om bilen klarar av det svenska klimatet. Vi håller alla tummar för att Dacia anser att så är fallet och lanserar Spring under 2022. Kanske under våren? 

Hyundai Ioniq 6

Hyundai Ioniq 6 är planerad för 2022 och kommer inte alls se ut som Ioniq 6 verkar det som. Bilen ska baseras på Hyundais konceptbil Prophecy och inspiration kommer från 20- och 30-talets bilar där designen ofta var mer rundad.  

Kia EV6 GT

Kia EV6 lanserades under 2021 men under 2022 kommer GT-versionen. Det är topptrimmen som ska ha 585 hk och göra 0–100 på 3,5 sekund. Så om du tycker att du har problem att nå upp i motorvägsfart innan påfarten tar slut kanske nya Kia EV6 GT är något för dig.  

Lightyear One

Lightyear One är en bil som utvecklats i Nederländerna av det nystartade företaget Lightyear. Fokus ligger på effektivitet, där man nämner siffror som 725 km enligt WLTP som räckvidd från ett batteri på endast 60 kW. Det är också fokus på solceller som ska ladda batterierna. Lightyear One ska byggas i Finland och produktionsstart hoppas man blir under mitten av 2022.

Lucid Air

Lucid Air har börjat leverera dom första bilarna i USA och förhoppningen är att det ska ske i Europa under 2022. Lucid Air är en stor och lyxig sedan som ska ha an räckvidd på över 800 km och kunna gå att beställa med 1 111 hk. Största konkurrenten som man vill slå är såklart Tesla Model S Plaid. Den går att förbeställa i Sverige redan idag.

Maserati MC20

Maserati MC20 Electric blir den första helelektriska sportbilen från biltillverkaren. Bilen ska, enligt rykten, få trippla motorer som tillsammans producerar över 700 hk. Enligt Maseratis pressansvarige Luigi Sciarretta så kommer blien göra 0-100 på omkring 2 sekunder.

Mercedes-Benz EQE

Mercedes EQE är den elektriska versionen av E-klass. Bilen ska få en räckvidd på 660 km och har liknande design som EQS, även om EQE kommer vara nästan 3 dm kortare. I ett första skede kommer endast RWD att finnas men planer på AWD finns och kommer dyka upp senare. Laddning ska ske upp till 170 kW.  

Mercedes-Benz EQT

Mercedes EQT är idag bara ett koncept men visar upp hur Mercedes tänker kring 7-sitsiga minisuvar i framtiden. En T-klass kommer att lanseras under 2022 och man kommer då ha tagit med sig erfarenheten från V-klassen ner till det mer kompakta formatet i hopp om att nå ut till dom med en aktiv livsstil.

MG5 Electric

MG5 Electric kommer äntligen lanseras under 2022. Den har visats upp under hösten och vissa motorjournalister är övertygande om att den blir en bästsäljare i Sverige. Det blir den första elbilskombin som man har råd med, då det idag är Porsche Taycan Cross Turismo som enda alternativ. MG5 Electric satsar på ett leasingpris omkring 2000kr/mån. Vad det blir i slutändan har vi inte sett än.

Nio ES8

Nio har gjort sitt intyg i Europa i och med en lansering i Norge under hösten. Under 2022 planerar man komma även till Sverige med Nio ES8. Det stora partytricket för Nio är att batteriet är utbytbart. I Kina så har Nio byggt upp flera stationer där man åker in med bilen och byter ut batteriet när det är tomt. Man har även börjat bygga batteristationer i Norge. Det går såklart även att ladda bilen med vanlig kabel.

När en lansering kan ske är idag inte mer specifikt än under 2022.

Nissan Ariya

Nissan Ariya var planerad till 2021 men blev försenad och dyker istället upp under 2022. Nissan har haft stora framgångar med Leaf och Ariya blir deras andra elbil. Bilen är, föga förvånande, en Crossover, eller mindre suv, där fokus ligger på design och bekvämlighet. Nissan Ariya kommer finnas både som RWD och AWD och planerar dyka upp under första halvan av 2022.

Polestar 3

Polestar 3 är planerad att både visas upp och börja levereras under 2022. Bilen kommer byggas på Volvos fabrik i Charleston, USA och är i ungefär samma storlek som nya Volvo XC90 kommer bli. Skillnaden är att Polestar 3 kommer satsa mer på lyx än vardag genom att t.ex. enbart erbjuda 5 säten istället för 7. Prismässigt är den tänkt att gå upp mot Porsche Macan.

Renault Megane E-Tech

Renault har skördat stor succé med Renault Zoe och nu kommer deras andra bil, Megane E-Tech. Förvånande nog är detta inte en SUV utan en småbil, och en snygg sådan. Räckvidden är upp till 470 km enligt WLTP och har en motorkraft på 220 hk. Det går att göra en intresseanmälan nu med leverans planerad i maj 2022. Svenska priser har precis publicerats och börjar på 403 900 kr.

Skoda Enyaq Coupé

Preics som Volkswagen gjort med ID.5 och Audi gjort med Q4 Sportback, kommer Skoda med en coupéversion av Enyaq. Bilen ska presenteras i slutet av januari 2022 och börja säljas strax efter. Det finns inga prisuppgifter på bilen idag men ID.5 ligger ca 25 000 kr över ID.4 så man kan gissa på att priset landar runt 600 000 kr.

Subaru Solterra

Subaru har än så länge ingen elbil men under 2022 blir det ändring på det, då man planerar att börja sälja Solterra. Bilen bygger på en plattform som man utvecklat tillsammans med Toyota och precis som vilken Subaru som helst så kommer AWD att finnas tillgängligt. Mer information om Solterra kommer under 2022.

Tesla Model S & X

Tesla har gjort en facelift på Model S och Model X under 2021 och har även börjat leverera dessa i USA. Den stora nyheten är inredningen, där man lagt ner skärmen istället för att ha den stående samt att man satt dit en icke-rund ratt. Under 2022 så förväntas både nya Model S och Model X att levereras hit till Europa.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x är Toyotas första elbil. Förutom att dom behöver en ny anställd som kan namnsätta deras bilar, så är denna bil byggd på en plattform man utvecklat med Subaru. Det finns idag få detaljer om bilen men lansering ska ske under 2022.

Volkswagen ID.Buzz

ID.Buzz är den moderna folkabussen från Volkswagen som många har väntat på. Tanken är att bilen ska komma både med säten för flera samt som transportfordon för företag. Volkswagen har visat upp sitt koncept för bilen flera gånger men under 2022 är det äntligen dags att se den produktionsfärdiga bilen. Blir det en framtida klassiker mån tro?

Volvo XC90 (Embla)

Under 2022 så presenterar Volvo nya XC90, som bygger på en helt ny plattform framtagen för elbilar. Mycket om nya XC90 är fortfarande okänt men en sak som är säker är att den inte kommer heta XC90. Ett rykte påstår att modellen kommer heta Embla istället. Vi får veta mer detaljer om Volvo Embla när bilen visas upp under 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *