En första titt på nya Polestar 4

eCarExpo Stockholm 2024 pågår för fullt och under mässans första dag så passade Polestar på att presentera nya Polestar 4. Företagets designchef Maximilian Missoni drog som vanligt igång presentationen för att publiken sen skulle få se en film innan skynket åkte av och visade upp en vit Polestar 4.

Polestar 4 bygger på Geelys SEA2-plattform som den delar med Zeekr 001, som också fanns på mässan. Jämför man båda bilarna snabbt så ser det ut som att de är väldigt lika men ju längre man tittar, desto fler detaljer inser man att det skiljer.

Redan i onsdags så presenterades Polestar 4 på hemsidan och gick att förbeställa, priset börjar på 700 000 kr för Single Motor och 760 000 kr för Dual Motor. Utöver det finns det diverse olika paket, däckstorlekar och lackörer. Vill man kan man betala så mycket som 1 020 500 kr och då är det fortfarande utan vinterdäck.

Polestar 4 Single MotorPolestar 4 Dual Motor
Batteri (Brutto/Netto)100 / 94 kWh100 / 94 kWh
Motoreffekt200 kW (272 hk)400 kW (544 hk)
Vridmoment343 Nm686 Nm
WLTP blandad610 km580 km
0-100 km/h7,4 s3,8 s
Tjänstevikt2,23 ton2,35 ton
Dragvikt1 500 kg2 000 kg

Det är okej att inte ha någon bakruta

Ska man prata om Polestar 4 så lär vi börja med bakrutan då det är det som flest reagerat på. Bilen saknar bakruta helt och istället är det täckt på bagageluckan. Fördelen med det är att man kunnat flytta bak den bakre takplattan och därmed ge bättre huvudhöjd i baksätet. Polestar menar på att man istället för att sätta glas på luckan har man fortsatt panoramataket hela vägen bak.

Men rutan bak är ju något vi använder för körning så hur har man löst detta? Man har monterat en kamera på taket längst bak som sen går direkt till innerbackspegeln där det sitter en skärm. Det är alltså en digital innerbackspegel, något vi sett i inte alltför många bilar än så länge. Det finns i Kia EV9, Nissan Ariya och Renault Megane när jag snabbt tänker efter och av dessa tre tycker jag Renault och Kia har lyckats medan Nissan inte lyckades så bra.

Hur Polestar ska lyckas är svårt att säga när man testar det i en mässhall. Vi får helt enkelt vänta till en första provkörning av bilen där man också kan få en bättre referenspunkt med bilar och vägar bakom sig.

I övrigt är den yttre designen såklart en smaksak men jag gillar den. Bilen är bred och vågar ta plats. I fram ser man också, för första gången på en produktionsbil, Polestars dual blade-lyktor. De påminner om Tors hammare-lyktorna från Volvo men man har gjort dem till sina egna nu.

Glastaket är standard och förutom i bak finns det 13 andra kameror på bilen, en är en inbyggd dashcam som kan filma och spara ner klipp vid t.ex. olyckor eller andra situationer. Enligt Polestar har man jobbat mycket med designaspekten och räckvidden kan ha tagit skada lite här och där för att istället få tydliga linjer. Men man är ändå nöjd med sina 610 km WLTP som Single Motor erbjuder.

Bagaget känns litet

Bagaget ligger på 526 liter men det är lite svårt att se hur det kan vara så stort. Golvet finns i två nivåer men det skiljer väldigt lite mellan nivåerna, knappt så en kabel går in. Längst bak är en liten urgröpning som antagligen räddar upp den där litersiffran men det är inget stort hål. Tråkigt att man inte fått till mer förvaring där.

Det går utmärkt att fälla sätet och få ett större utrymme på 1 536 liter. ”Vi kommer från Volvo och bor i ett IKEA-land, klart vi vill få in våra platta paket” som produktchefen för Polestar 4, Ola Aldensjö, sa i en intervju du kan se i videon ovan. När man fällt sätet så får man också plocka bort ett litet insynsskydd eller vad man ska kalla det, och det kommer ju behöva förvaras någonstans medan man åker hem från IKEA.

Dragkrok går även det att få och hur mycket du får dra beror lite på vilken version du beställer, Single Motor får dra 1 500 kg medan Dual Motor kommer upp i 2 000 kg. Taklast är upp till 100 kg. Men sen var det frunken… Det finns en men den är på 15 liter vilket ser löjligt litet ut på en så stor bil som Polestar 4 ändå är. Det känns som att man fått göra kompromisser gällande lastutrymmen i bilen.

Baksätet ger plats för alla

Baksätet känns välkommet och stort. Det är en klar uppgradering från Polestar 2, här kan man istället vräka ut sig även om stolen framför är långt bakåt. Det finns bekvämligheter som lutande ryggstöd, en skärm där du kan styra musiken, eget luftgaller och såklart två USB-C, varav den ena är på 60W. De första nämna funktionerna, justerbart ryggstöd och skärmen, ingår i Plus-paketet som kostar 60 000 kr.

Sittdynan är bekväm och lite skålad så man sitter fint. Det är inte överdrivet höga knän, det känns som att det blir ett allt mindre problem i takt med att nya elbilar kommer ut på marknaden och Polestar är själva nöjda med hur tunt batteripacket är, som hjälper till att hålla golvet lågt.

Huvudhöjden, som man menar är en stor anledning till att bilen saknar ruta bak, är riktigt bra och jag får in ett flertal fingrar även när man sitter rakt med ryggen med mina 180 cm. Om det är tack vare panoramataket eller att man flyttat takbalken låter jag vara osagt.

Förarmiljön är god men kvar är en stor mittkonsol

När jag hoppar fram ett steg till förarsätet så är det stolarna som är det första jag tänker på. De är väldigt skålade och du sitter där du sitter om man säger så. Å andra sidan behöver man inte röra sig så värst för att nå det man vill komma åt. Du har en mindre förardisplay framför dig som visar det mest viktiga och höjer du blicken har du en Head Up-Display som visar hastighet, navigation och farthållare. Det är välkommet och att man inte tagit bort dessa känns skönt. Det hade inte varit kul att vara både utan bakruta och förardisplay.

Pjäsen är dock 15″-skärmen som sitter i mitten. Systemet som körs är Android Automotive och vi får ta del av en inbyggd Google Maps, Google Play store och ett flertal appar som t.ex. Spotify och YouTube. Har man kört Polestar 2 så känns gränssnittet också igen, det är samma svarta och oranga färger som finns i 2an men med helt annan layout eftersom det nu ska passa på en horisontell skärm, företagets första för övrigt.

Mittkonsolen är stor. Varför så stor? Igen så blev svaret att Polestar är ett designföretag och man gillar den stora och markerade mittkonsolen i Poletar 2 så man tog med den till 4an. Den stora skillnaden för mig som förare är att 4an är bredare och det finns yta kvar för mig att sitta med benen så som jag vill. Bilen känns inte trång som den gör med Polestar 2. Dessutom har man fått till två mugghållare i mittkonsolen, wow. Utöver det hr vi ett vred för volym men sen är det slut.

Kanten på mittkonsolen är inklätt i ljust läder i bilen som står på mässan. Man kan välja mellan både ljust och mörkt tema i bilen men det ljusa som återfinns här är riktigt snyggt och något jag varmt kan rekommendera efter en första titt.

Tillbaka till stolarna. Nämnde jag att att Polestar erbjuder lårbensstöd? Så enkelt men så självklart. Jag förstår inte hur Zeekr 001 kunde skippa lårbensstöd. Något Zeekr 001 också skippade var de små fyrkanterna på rattknapparna. Hos Zeekr är det en enda stor touchplatta medan Polestar har ett mer tydligt klick när man trycker på dem och fyrkanten i mitten gör det lätt att orientera sig. Det hade fortfarande varit trevligare med vanliga knappar men detta är bättre är inget.

Polestar 4 är något på spåren. Det är inte en billig bil men kanske är det priset man behöver ta för att gå med vinst på bilen, något som Polestar är i starkt behov av efter förra veckans nyheter om att Volvo överger företaget. Efter en första titt på Polestar 4 är jag imponerad men nu vill jag köra den. Leveranser till kunder börjar i augusti.

Se fler bilder på nya Polestar 4 nedan