Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Vågar man köpa en begagnad elbil? 

Det händer ofta än vad jag kanske trodde det skulle göra att jag får frågan om man vågar köpa en begagnad elbil. Mitt svar är alltid densamma; självklart. Det är inte en hållbar utveckling att behöva köpa fabriksnya bilar jämt och ständigt och begagnat-marknaden blir allt större med fler och fler elbilar.  

Men precis som vilket bilköp som helst så ska man göra en grundlig undersökning av bilen man tittar på, precis som man alltid bör göra. Men för en begagnad elbil handlar det kanske inte så mycket som om oljan ser fin ut i motorn som andra saker. Låt oss ta en närmare titt på dessa saker. Föredrar du video så har jag gjort en video om ämnet som du kan se här nedan. 

Degraderingen i batteriet 

Det dom flesta tänker på när det kommer till elbilar är batteriet. Det är allmänt känt att ett batteri tappar kapacitet ju äldre det blir och frågan är då hur mycket man kan räkna med när man köper en begagnad elbil.  

Men innan man beger sig ut på marknaden är det viktigt att förstå hur ett batteri åldras så att man inte blir chokad när man börjar titta runt. Ett litium-jonbatteri, som sitter i dom flesta elbilar idag, åldras mest den första tiden, säg dom första 1–2 åren. Det är inte ovanligt att bilen tappar 2–3% under dessa år. 

Under kommande år dock så avtar åldringen på batteriet och kapaciteten minskar i en långsammare takt. Företaget Geotab har samlat ihop data från över 6000 batterier och har skrivit en lång artikel med analyser och grafer om det. Dock så har man med en hel del hybrider men kurvorna visar att det är i början som det märks. Även sidan Electrek skrev 2018 om batterierna i Tesla Model S och Model X som visade tydligt att det är främst i början som det handlar om degradering.   

Med den kunskapen är det då också viktigt att man sätter sina förväntningar. Visst är det trevligt med så hög kapacitet som möjligt men at skrota alla elbilar som inte kan påvisa 98% eller mer är kanske inte heller helt realistiskt.  

Att testa kapaciteten i batteriet 

Men det är inte många bilar som visar hur mycket kapacitet som finns kvar i bilen. Nissan gör det i både sin Leaf och nya Airya men annars är det skralt. Vissa mobilappar låter dig se det med hjälp av en ODB2-dongel men långt ifrån alla. Dekra har precis lanserat en tjänst där man kan kolla kapaciteten på batteriet på ca 15 min.  

Det är inte helt tillförlitligt utan vill man ha något mer exakt så kan man använda sig av ett test från företaget Aviloo i Tyskland. Då får man en dongel man sätter i ODB2-porten och sen mäter den olika siffror medan man kör bilen för att sen kunna räkna ut hur mycket som finns kvar av batteriet. Företaget Carla.se, som säljer begagnade elbilar och hybridbilar, gör dessa tester på samtliga bilar dom säljer och man ser en sådan rapport redan i annonsen.  

Ingår alltid en laddkabel? 

En laddkabel räknas som ett tillbehör till bilen och tillbehör kan alltid försvinna tyvärr. Det är alltså ingen garanti att det följer med en laddkabel bara för att det är en elbil. Däremot så är det något som du absolut bör kolla efter om det följer med och om det inte gör det är det självklart ett bra tillfälle att pruta lite på priset.  

En ny laddkabel kan kosta 2-3000kr och den jag rekommenderar är Defa eConnect. Jag har själv två stycken och är supernöjd. Då Defa är ett norskt bolag så har man jobbat med att deras kablar ska tåla nordiskt väder. Du kan köpa laddkabeln på Laddstoppet.se.  

Se upp med försäkringen om du köper en Tesla 

I dom flesta fall så kostar en elbil ungefär lika mycket i försäkring som en fossilbil men det finns ett undantag och det är Teslas bilar. Varför det är så kan man ju alltid fundera över, men en tre år gammal Tesla som inte längre har vagnskadegaranti (medföljer alla nya bilar dom första 3 åren) så brukar försäkringen kunna springa iväg rejält.  

Detta verkar inte vara fallet på andra elbilar som t.ex. VW e-Golf, Skoda Enyaq eller Volvo XC40 Recharge. Varför just Tesla sticker ut kan bero på den kraftfulla effekt som deras bilar har, kostnaden på reparationer när något väl händer eller något helt annat. Få försäkringsbolag (läs inga) har kommenterat det något närmare än så länge.

Servicen på begagnade elbilar 

Precis som fossilbilar kan en elbil behöva servas ibland, men oftast inte. Dom flesta bilmärken har längre serviceintervaller på elbilar, oftast det dubbla, men vissa märken, som Tesla, har tagit bort kravet på service helt.  

Med det sagt så finns det en servicebok och den vill du såklart titta i innan du köper bilen. Eftersom en elbil inte har några rörliga delar och oljor så finns det sällan någon vätska eller slang som byts ut utan för det mesta handlar det om “mjukvaruuppdateringar” som det så fint brukar stå. Men vid en service kollar dom också hälsan på resten av bilen och det är det du är intresserad av.  

Elbilsspecifika saker som t.ex. batteriets välmående brukar inte finnas med i servicen utan den är för det mesta mekanisk (vilket är anledningen till varför en elbil inte behöver det lika ofta). Förvänta dig därför inget sådant i servicepapprena. 

Utöver servicen sen så gäller såklart övriga punkter man ska kolla när man köper en begagnad bil som att kolla lacken, skador på inredning, fälgar, motorrummet och så vidare.  

Övriga kostnader som kan uppstå vid köp av begagnad elbil 

 Om du inte fått med en laddkabel så är det såklart en kostnad som du kommer behöva lägga ut. I övrigt är det inte så mycket annat. Om det är din första elbil så är det starkt rekommenderat att du installerar en laddbox hemma så att du kan ladda din elbil säkert.  

Jag har en guide på hur man väljer rätt laddbox här som du kan läsa om du är osäker på vilken laddbox du behöver eller vill ha.  

I övrigt önskar jag dig all lycka med att hitta den perfekta elbilen för dig. Elbil är både roligt och billigt och när man väl har köpt en så vill man aldrig gå tillbaka.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *