Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Vilken elbil ska man köpa? Låt systemet välja åt dig!

Med den ökande populariteten för elbilar kan det vara svårt att bestämma sig för vilken bil man ska köpa. De har alla olika funktioner och prisalternativ som man måste ta hänsyn till innan man fattar ett beslut om vilken typ av bil som är bäst. I den här artikeln går vi igenom frågorna som ställs i vår elbilsquiz.

Elbilsquizen är perfekt för dig som inte vill behöva leta bland hundratals bilar för att hitta den som passar bäst. Svara på några frågor och systemet ger dig den rekommenderade bilen för dig. Du hittar elbilsquizen här.

Vilken typ av bil är du ute efter?

Det första man behöver bestämma sig för är vilken typ av bil man är ute efter. I dagsläget finns det inte alltför många alternativ då dom flesta elbilar är SUVar i olika storlekar. Men det finns också arbetsbilar, minibussar och sedaner. Är man en stor familj är kanske antalet säten det viktigaste.

Vad är minsta acceptabla räckvidden för dig?

Alla elbilar har en räckvidd som baserar sig på WLTP, ett standardiserat test för att mäta förbrukning och räckvidd för bilar. En stor kritik mot elbilar är just räckvidden och att man inte kommer lika långt, vilket är helt sant. Men det är inte ett stort problem för dom flesta eftersom man åker längre sträckor väldigt få gånger om året.

Därför kan det vara bra att se över sitt behov när man ska köpa elbil. Klarar man sig med en bil som kommer runt 300 km och då kommer undan lite billigare i pris, eller måste man ha 400-500 km på en laddning? Det är en balans mellan pris och bekvämlighet.

Har du möjlighet att ladda hemma?

En stor fråga för elbilar är just laddningen och att det tar tid. Har man möjlighet att ladda hemma är inte behovet av snabbladdare lika stort och man kommer alltid ut på morgonen med full tank. Det är dessutom billigare, därför blir kalkylen för vad en elbil kommer kosta dyrare om man inte kan ladda hemma.

Om man inte kan ladda hemma så är det också mer rekommenderat att välja en bil med större batteri, så man inte behöver ladda hela tiden.

Är fyrhjulsdrift viktigt för dig?

Nu kommer ett par frågor om utrustning på bilen. Åker man enbart i stan är det kanske inte så lockade att betala extra för fyrhjulsdrift. Men åker man i terräng som kräver fyrhjulsdrift, eller där det i alla fall hjälper, så ska man naturligtvis köpa en elbil med AWD. Dom flesta elbilar erbjuder minst en version med AWD.

Är dragkrok viktigt för dig?

En elbil är inte bra som dragbil, tyvärr. Räckvidden kortas än mer och många laddstationer är inte byggda för släp, vilket gör att man behöver koppla av vagnen för att kunna tanka bilen. Men att köra en kärra med jord eller hem från IKEA med lånekärra kan vara bekvämt.

Många elbilar saknar möjlighet till drag men det finns några få som erbjuder det och som också kan dra en del. T.ex. kan nya BMW iX dra 2 500 kg, vilket är ett rekord för elbilar.

Är en frunk viktigt för dig?

I min mening ska en vettig elbil ha en frunk. Här ska man lägga laddkablarna. En lösning för många elbilar är att man lägger kablarna under bagagegolvet vilket blir väldigt opraktiskt när man väl är ute på semester och behöver tömma allt man lastat in för att kunna tanka bilen.

Är en elektrisk baklucka viktigt för dig?

En bekväm, några skulle säga onödig, funktion på många bilar idag är den elektriska bakluckan. Vissa skulle inte vilja köpa en bil utan och därför frågar vi det i quizen. Spelar det ingen roll så läggs det inte något värde i frågan.

Är ett stort bagageutrymme viktigt för dig?

Ett stort bagageutrymmer är nog trevligt för dom flesta, men är det en viktig del du tittar på när du köper bil? Har du småbarn som kräver att en barnvagn ska få plats? Kanske en hundbur? Återigen så handlar det om kostnader, klarar man sig mer ett mindre bagageutrymme så kan man ofta kommer ner lite i pris medan det blir dyrare ju större man vill ha.

Vad är ditt största orosmoment när du funderar på elbil?

Många har både en och två åsikter om elbilar och har man aldrig haft elbil tidigare så är det en omställning. Det finns många elbilar som försöker lösa orosfrågan på ett eller annat sätt och beroende på vad det är man är orolig över så väljs bilar ut som kompenserar på det ena eller det andra sättet.

T.ex. om man är orolig för att laddningar ska ta lång tid så väljer systemet ut bilar som laddar snabbt eller om det är räckvidd man är orolig för så väljs bilar med lång räckvidd ut.

Billigt med lite utrustning vs dyrare med mycket utrustning

Sista frågan handlar mycket om hur du är som person. Är det viktigt med mycket i utrusning i en bil där du är villig att betala extra för lullul, eller föredrar du en billigare bil som är funktionsdulig men som kanske inte har den senaste 360-kameran och det stora ljudsystemet?

Elbilsquizen – Så slipper du göra din egen research

Dessa 10 frågor får man svara på i vår elbilsquiz. När man väl svarat på alla frågor så rekommenderar systemet en elbil som passar för just dina behov och det blir enklare för dig att se om den bilen är något att ha.

Självklart blir det inte alltid rätt men det borde ge en fingervisning om vilken typ av elbil som du är ute efter.

Du hittar elbilsquizen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *