Stöd Elbilsmagasinet genom att använda våra länkar vid produktköp eller bli medlem på Patreon för exklusiva förmåner.

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur fungerar en laddhybrid? (och vilken typ av bil ska du välja?)

En hybridbil är en typ av fordon som använder två eller flera kraftkällor för att förflytta sig. Det finns plug-in hybrider, som har både bensinmotorer och elmotorer som drivs av uppladdningsbara batterier, samt vanliga hybrider som har ett batteri som inte är uppladdningsbart via kabel. Men hur fungerar det och vilka begränsningar finns för en hybrid? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Laddhybrid vs hybrid – Skillnaden

Många tror att en laddhybrid och hybrid är samma sak men det är inte riktigt sant. Det stämmer att båda dessa har en elmotor och ett batteri som hjälper till vid behov. Det som skiljer är hur batteriet laddas upp.

En laddhybrid har ett ladduttag utöver det normala bränslelocket, vilket gör att man kan ladda batteriet från en laddstolpe. Man kontrollerar alltså själv när man ska ladda batteriet och man kan t.ex. ladda bilen över natten för att ha ett fullt batteri morgonen efter.

En hybrid har ingen laddmöjlighet utan laddas enbart genom att bilen bromsar. Detta är ett vanligt sätt att få ner koldioxidvärdet på en bensinbil och även göra att den drar mindre. Bilen är smart och jobbar ständigt med att balansera kraften mellan bensin- och elmotorn så att förbrukningen går ner. Men man kan inte garantera att batteriet är fulladdat varje morgon.

Hur fungerar en laddhybrid?

En laddhybrid använder sig av två motorer där en går på bensin eller diesel medan den andra går på el. Fossilmotorn är den motor som är stört och fungerar som en vanlig förbränningsmotor i vilken bil som helst. Här finns mest kraft och i högre hastigheter måste förbränningsmotorn vara igång och jobba.

Elmotorn är mindre och har även ett tillhörande batteri. En laddhybrid kommer inte alls lika långt som en vanlig elbil utan här är räckvidden oftast mellan 50–100 km. En laddhybrid har flera olika lägen i bilen som man väljer hur motorerna ska jobba tillsammans eller vilken man ska använda.

T.ex. finns ett elbilsläge, där bilen använder sig enbart av elmotorn i bilen. Detta kan vara smidigt om man pendlar till jobbet och har bara ett par mil eftersom man då spar på det dyrare bränslet och släpper inte ut några avgaser.

Det brukar också finnas ett hybridläge, där motorerna jobbar tillsammans för att få ner förbrukningen. Det kan handla om att elmotorn hjälper till vid starter eller när man ligger på landsväg, så att förbränningsmotorn inte behöver jobba lika mycket och därmed inte gör av med lika mycket bränsle.

Laddhybriden laddar man själv hemma via ett vägguttag eller en laddbox.

BMW i8 lanserades 2014 och är en laddhybrid

Hur fungerar en hybrid?

En hybrid fungerar mycket på samma sätt som en laddhybrid gör med den stora skillnaden att en hybrid inte har möjlighet att ladda via kabel. Det finns fortfarande ett batteri och en elmotor men batteriet laddas genom att man kör bilen.

Med en hybrid är det viktigt med inbromsning eftersom det är då batteriet kan laddas. Vid en inbromsning så skapas energi och den här energin tar bilen tillvara på och lagrar sen i batteriet. Energin kan man sen använda för att enbart köra på el eller låta elmotorn hjälpa förbränningsmotorn och få ner förbrukningen.

Eftersom en hybrid inte har något ladduttag så blir det svårare att kontrollera hur mycket el man vill åka på och när. Däremot är det ett enkelt sett för den som vill få ner förbrukningen på sin bil men inte behöva hålla på med laddkablar och liknande.

Vilken typ av bil för du köpa?

Även om detta är en hemsida om elbilar så är det inte alla som en elbil passar för och här är hybriden ett bra mellanting. Men eftersom det finns flera typer av hybrider och elektrifierade bilar, vilken passar din situation bäst?

Köp en laddhybrid om du…

Eftersom en laddhybrid låter dig ladda upp batteriet varje natt, om man har laddmöjlighet hemma, så är laddhybriden perfekt för den som kör i stan i veckorna men längre under helgerna. Att i veckorna endast köra på el och ladda upp dom varje natt gör att man sparar en hel del i bränsle, som sen går åt under helgen eller långresorna.

Det är inte ovanligt att en laddhybrid går 250–300 mil på en tankning, tack vare elmotorn.

Köp en hybrid om du…

Hybriden är enkel att ha att göra med, eftersom den fungerar som en traditionell bil men som drar mindre bensin eller diesel. Detta gör bilen bra för den som inte har möjlighet att ladda hemma men ändå vill dra sitt strå till stacken.

Eftersom bilen kommer spara sin energi och ge det till elmotorn så kan man alltså få stunder med ren elbil medan förbränningsmotorn finns där och kommer fortfarande vara den som är mest aktiv.

Köp en elbil om du…

Kan du ladda bilen hemma så är en elbil det bästa valet. Man får tillbaka 70 000 kr från Transportstyrelsen och laddstationer finns på fler ställen än vad man kanske tror. I vardagen laddar man bilen hemma under natten och kommer alltid ut på morgonen med en fulltankad bil.

3 svar

  1. Hej. Har köpt en KIA Ceed laddhybrid. Om jag åker och några Km (ex handlar) med fulladdat batteri går ändå bilen över till bensin ibland oftast när den är nystartad men även kortare perioder under körning. Dock liten förbrukning. Varför gör den det?

    1. Dom flesta hybrider har en kupévärmare som går på bensin/diesel så när kupén behöver kylas eller värmas så kan motorn dra igång. Många nya hybrider har dock gått över till kupévärmare som går på el istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *