Ägande

Det är något speciellt att äga en elbil. När man gasar till och istället för att höra ett muller (nåja) framför sig så hör man istället suset som kommer när bilen ökar hastigt i fart.

Det publika laddnätet har blivit allt bättre och fortsätter växa. Satsningarna ökar och man läser ständigt om hur olika företag storsatsar på nya snabbladdare i vårt avlånga land. Efter historier om laddköer så är det högst välkomnande. Under 2022 så dubblerades antalet snabbladdare och vi kan förvänta oss minst det under 2023.

Fördelar

En elbil under 2023 kostar gärna upp emot en halv miljon eller mer. Det är helt enkelt inte billigt att köpa en elbil som privatperson idag. Däremot så är en elbil mycket billigare i drift än en bil som går på diesel eller bensin och kostnaderna för en elbil jämnar ut sig med tiden.

Därför gäller det, om man har funderat på en elbil, att se över en längre period. Räknar man med att behålla bilen i minst 5 år så bör man räkna på kostnaden under 5 år. Det är inte alltid lätt att tänla på det sättet och det är inte kul att betala en jättesumma i början, men efter det kan det bara bli bättre.

Det finns dessutom många bra erbjudanden för privatleasing idag för just elbilar som kan vara värda att kolla på. Ingen vet hur mycket en elbil kommer vara värt om 3-4 år och privatleasing är ett skönt sätt att slippa bry sig om just restvärdet. 

Varför elbil?

Den stora frågan för många är kanske helt enkelt: Varför ska man ha en elbil? Det finns såklart många anledningar till det och det behöver inte alls vara i miljösyfte, även om det såklart är en trevlig bonus.

Har man en gång kört en elbil vet man att det inte är som någon annan typ av bil. En elbil är roligare att köra än många andra bilar. Jag kommer ihåg första gången jag körde elbil, en Kia eNiro, och hur roligt jag tyckte det var. Polestar och Tesla gjorde det inte tråkigare.

Men rent krasst, miljöfrågan hamnar där, och det är ingenting man ska undvika. Vi måste få ner utsläppen i världen och elbilen är ett bra sätt att göra det på. Visst är inte den helt felfri heller men den är bättre än fossilbilen och utvecklingen går snabbt framåt.

Hitta och jämför elbilar med gratis verktyg

Att jämföra elbilar är det bästa sättet att hitta den bil som passar en bäst, det kan vi nog alla komma överens om. Men nu är det enklare än någonsin att hitta och jämföra elbilar då Elbilsmagasinet har tagit fram verktyg för just detta, självfallet helt gratis att använda. Hitta

Läs vidare »

Veckan med elbil EP06 – Dags för ny bil… igen

Denna vecka är fullproppad med frågor från förra veckan och en stor del har att göra med privatleasing. Dessutom kommer det fram att det inte är vilken bil som helst som inspelning sker i, utan en ny Mustang Mach-E LR AWD som är den nya vardagsbilen. Utöver det så kommer

Läs vidare »

9 ställen du kan hyra en elbil på i Sverige

Att hyra en elbil kan vara ett smidigt sätt att testa på livet med elbil innan man gör slag i saken. Har man tur så kan den bil som du är intresserad finnas att hyra, så att du verkligen får testa den i din egen takt. Men det är knepigt

Läs vidare »

Ladda elbilen gratis (eller väldigt billigt)

Vi har nog alla hört hur dyrt det är på publika laddare och hur billigt det är att ladda hemma. Men det behöver inte alls vara dyrt på dom publika laddarna om man är beredd att vänta lite extra. Vill du ladda din elbil gratis så kan du absolut göra

Läs vidare »
Rulla till toppen